По повод 30 години от създаването на Център за социална рехабилитация и интеграция на хора със сензорни и физически увреждания в Сливен, днес там бе иницииран ден на отворените врати. Сред посетителите, дошли да се запознаят отблизо с потребителите на социалната услуга и техните ежедневни занимания,  бе кметът Стефан Радев, който честити на всички 30-годишния юбилей, като пожела да се поздравяват с още много годишнини, успехи и нови придобивки. Той използва случая да благодари на директора на Центъра Пепа Димова и целия екип на социалното заведение, за предоставяната подкрепа за индивидуално развитие и социализирането на потребителите, а също и  надграждането на техните знания и умения.

"Каквато и материална база да изградим, каквито и условия да създадем, ако в тях не бъдат вложени дух, енергия, мисъл, желание и любов към хората, те си остават бездушно пространство. Именно това е големият успех на нашия работещ тук екип. Вие превърнахте тази сграда в едно одухотворено място, на което се усеща любовта между хората и се твори добро. За мен това е най-големият успех!“, заяви още сливенският градоначалник. Той бе придружен от ресорните зам.кметове Пепа Чиликова и инж. Стоян Марков.

От своя страна Пепа Димова също благодари на своите колеги от екипа за усърдието и ползотворната работа и подчерта, че в 30-годишната си практика е срещнала много приятели, а екипът и потребителите, с които работят ежедневно, споделят общи интереси и са като голямо семейство.

"Нашият център е най-старият в страната и смея да кажа, един от най-модерните и добре работещи. Имахме късмета към нашия екип от специалисти да се включат млади колеги, които със своите ентусиазъм и любов изпълниха центъра с дух. Това е полезно за потребителите, а на нас ни носи удовлетворение от свършената работа“, посочи още Пепа Димова. Тя изказа специални благодарности на Община Сливен, с чиято помощ центърът е изцяло ремонтиран и оборудван.

Сред посетителите бяха още Христина Наумова – директор на Регионален център за социални грижи през 1992 г. и председателят на Регионалната организация на Съюза на слепите в България Тодор Радев. Те получиха юбилейни грамоти за принос в развитието на социалната услуга и подобряване качеството на живот на хората в неравностойно положение. Освен това са участвали активно във формирането на социалната услуга още от самото начало през 1992 г.

Музикален поздрав къ news pic 2
©
м посетителите отправиха група "Мики Маус“ от ДГ "Теменуга“, както и най-малкият потребител в центъра Антон Стоянов.

Ремонтът на сградата и доставката на оборудването са осъществени по два проекта, които са одобрени и спечелени от Община Сливен. Сградата е изцяло ремонтирана през 2017 г. по проект "Красива България“ на Министерство на труда и социалната политика. В началото на 2018 г. Община Сливен кандидатства и подписа договор за съвместна дейност по проект към Фонд "Социална закрила" на социалното министерство за доставка и монтаж на обзавеждане и оборудване. Центърът отговаря на европейските критерии за равнопоставен достъп до качествени социални услуги за широк кръг потребители. Сградата е предоставена на Общината от Областна управа с договор за безвъзмездно управление. След извършения ремонт, тя разполага с кабинет по готварство, кабинет по зрителна рехабилитация, психомоторна зала за деца, зала за двигателна рехабилитация, помещение за масаж, съблекални и многофункционална зала.

В Центъра работещият екип се състои от 10 души – 8 квалифицирани специалисти и 2 – помощен персонал. Към момента потребителите, които ползват социалната услуга са 68, от които 6 са деца.