Инициативният комитет за изграждане на паметник на Радой Ралин проведе среща, на която бяха представени идеите за мястото и самия паметник. Архитект Петър Чернинков информира, че предложението е за градинката в началото на пешеходната зона на "Розова градина“. Художникът Александър Дойчинов предлага да се изгради фигура на сатирика от снимка в младежките му години, когато напуска Сливен като бъдещ студент, с куфар в ръка.

"Предстои да се обяви национален конкурс за изработването на паметника и обявяване на дарителска сметка за събиране на средства за изграждането му“, каза председателят на Инициативния комитет Пепа Генчева. Пред месец март тази година тя е представила идеята си на Кин Стоянов. През април комитетът е учреден официално, а през месец юли се е провела среща, на която е обсъдено мястото на паметника с членове на комитета Александър Дойчинов, арх. Петър Чернинков и художника Петър Кънев.

От своя страна кметът Стефан Радев увери, че Инициативният комитет има подкрепата на Община Сливен.

"Инициативният комитет ще има нашата подкрепа – логистична и финансова, за да се изгради паметника. Всички знаем какво е Радой Ралин за нашата култура. Надявам мястото да стане знаково и обичано, за да засвидетелстваме респекта и уважението си към нашия съгражданин и голям творец Радой Ралин“, каза кметът.

"Много ми допада, че се предлага паметникът да бъде изображение на фигурата му от една снимка, която е буквално от излизането му от Сливен в първите му дни като студент в София. Наистина за мен това е изключително добро решение, защото Сливен е градът, от който той е получил абсолютно всичко, за да направи своята духовна мисия през годините. В Сливен той получава и първия си псевдоним – Митко модерното, заради книжарницата на баща му“, каза Кин Стоянов.

Инициативен комитет:

Пепа Генчева – председател, членове - Димитър Митев, Николай Сираков, Веселина Седларска, Антон Николов, Димитринка Петкова, Георги Балулов, Стефан Стефанов, арх. Петър Чернинков, Стефан Кънев, Дора Куршумова, Александър Дойчинов, д-р Васислав Петров, Стефан Христов, Момчил Пантелеев, Тодор Янушев.