Днес на пристанище Видин акостира първият туристически круизен кораб по Дунав, предаде репортер на "Фокус“. От корабът "Викинг“, на българския бряг слязоха близо 180 туристи, основно американци, които с луксозни автобуси се отправиха да разгледат  Белоградчишките скали и крепостта "Калето“.

Очаква се за целия туристически сезон, който по традиция стартира средата на март и завършва средата на декември, във Видин да акостират над 300 луксозни круизни кораба, казаха за "Фокус“ от пристанищната администрация в дунавския град. През миналата година на видинското пристанище пристанаха  294 кораба, по предварителен график, обявен от българските туроператори "Балкан турс" и "Дунав турс", с над 40 000 чуждестранни туристи. 

Туристите - основно хора от третата възраст - американци, австралийци, германци и японци, посещават по програма историческата крепост "Баба Вида", крепостта "Калето" в Белоградчик, имат пешеходен и велосипеден тур в крайдунавския парк на Видин, посещения и дегустация на местни винарни. Вечерите им завършват на борда на кораба с фолклорна програма, изнасяна от видински самодейци. Някои от круизните групи  имат и посещения в концертната зала "Филхармония“ във Видин, където видинската Симфониета ги води в света на класическата музика, предлагайки на туристите приказна музикална разходка по различни произведения на известни композитори.

Слизащите от круизните кораби чуждестранни туристи, показва проучване на този тип туристи на Софийския университет,  харчат на българския бряг, където слизат – основно на Видин и Русе, не повече  10-30  евро или долара. Основната причина е, че на луксозните кораби на туристите е осигурено всичко-храна, напитки, сувенири и на практика те ограничават своите разходи на брега. При покупката на своя туристически пакет от туроператора, туристът е заплатил всички, коментират техните гидове.

Круизните кораби, спирайки на видинския бряг, в някои дни и по  четири – пет, зареждат от порта само ток и вода и се изхвърлят отпадъците. Услуги, за които те заплащат. Любопитното е, че с хранителни продукти, зеленчуци и плодове, напитки и всичко необходимо за  живот на кораба се зарежда от специални ТИР-ове, които пристигат натоварени от Германия за да заредят корабите на българския бряг.   

Ирена Данаилова