Само преди дни се е провело общо събрание на Инициативен граждански комитет "ЗА ДЪРВЕТАТА – Живата памет на град Добрич" за даване начало на местна гражданска инициатива "Да спасим от изсичане –"подмяна" живите дървета в центъра на град Добрич, предаде репортер на "Фокус". На това събрание е взето решение за стартиране на подписка, която продължава до 21 май.

В изявление чрез социалната мрежа от комитета посочват: "С подписката бихме искали да изразим загриженост и несъгласие с предвиденото изсичане – "подмяна" на близо 70 дървета според спечелилият конкурса на община град Добрич идеен проект при изпълнение на строителство за обект: Развитие, благоустройство и дизайн на централна градска част на град Добрич, бул.25 Септември" , пл."Възраждане" и пл."Свобода", първи етап. 

Те са важни за биоразнообразието, произвеждат кислород, помагат за задържане на въглероден диоксид и фини прахови частици. Те гарантират здравето на нашите деца и родители в летните жеги. След обстойно проучване твърдим, че има алтернативни решения, които могат да се приложат, за да се запазят дърветата и в същото време да се реализира инвестиционното намерение на община град Добрич".

Целта на подписката е местните органи и отговорни лица да обърнат внимание на тези проблеми и да вземат подходящи мерки за запазване на ключова част от зелената система на града. От инициативния комитет подчертават, че подкрепят идейния проект за реконструкция на центъра, но не одобряват действията, свързани с дървесната растителност.

Подписката е достъпна при всички членове на инициативния комитет: председател – Венцислава Венкова и членове: Илияна Христова-Кадийска – председател на СНЦ"Зеленият пламък", Нели Господинова – председател на СНЦ "Черноморски център за развитие" , Михаил Илиев – дългогодишен поддръжник на БДЗП и Мая Златева. Координатите за връзка са: vencislavavenkova@gmail.com и телефон: +359884786097.

Жулиета НИКОЛОВА