От 1 август стартира подаването на творби, които да участват в Националния конкурс за поезия "Академик Николай Лилиев“. Целта му е да подпомага и популяризира поетичното творчество на автори над 18 години. Съревнованието на майсторите на перото се организира от Община Стара Загора, Дружество на писателите – Стара Загора, Фондация "Космос – Димитър Брацов", Регионална библиотека "Захарий Княжески".

То се провежда всяка година с подкрепата на Народно читалище "Николай Лилиев“ –2005" – Стара Загора и Народно читалище "Даскал Петър Иванов – 1988" – Стара Загора. В състава на конкурсното жури влизат утвърдени имена от съвременния литературен живот. Медийни партньори на конкурса са списание "Птици в нощта" и вестник "Литературен глас".

Срокът за участие е до 10 септември. Обявяването на наградените творби ще даде начало на Есенните литературни дни в Стара Загора. Те ще завършват с отчитането и церемонията на друг обичан и уважаван форум - Национален конкурс за млади поети "Веселин Ханчев“. Награждаването на младите поети в 39-ото му издание ще се състои на 28 октомври.