Стартира петицията за спасяване на знаковата баня "Гъбата" във Варна. Това съобщиха от Асоциацията на Българска Асоциация за Термално Наследство, научи "Фокус". Банята е единствена по рода си и в цялата страна, рядко талантливо творение на арх. Кольо Христов, създадено между 1962 и 64 г. на миналия век.

"Отдавна не работи като баня, десетилетия наред преднамерено е оставена да се руши, а сега намеренията на алчни инвеститори са да я съборят и да построят поредния безличен небостъргач. Трябва да ги спрем! Вашият подпис има значение!

С настоящата подписка настояваме да се съхрани една уникална, бележита сграда, известна на всички варенци и гости на Морската столица като "Гъбата".

Молим тази специална за Варна сграда да бъде отново социализирана като обществено пространство вместо да стане поредния неуместен жилищен блок, хотел, офис и така нататък.

Официално молим инвеститора "СВП ИНВЕСТ" ООД с управители арх. Светослав Станиславов и Пламен Панайотов да преразледат намеренията си и заедно с гражданите на Варна да защитим това паметно архитектурно наследство. 

Категорично заявяваме, че мястото не е подходящо за 12 етажна сграда!

От фондация Гея се ангажираме да съдействаме за ремонт и включване на сграда "Гъбата" като градско пространство с особено значение за устойчивото, съвременно и културно развитие на Варна", посочват иницаторите на подписката. 

Междувременно във Фейсбук се организира и събитие за жива верига за спасяването на "Гъбата". 

"Заедно гражданите на Варна заставаме срещу систематичното обезличаване на Морската столица от действията и бездействията на Община Варна: в т.ч. кмет, главен архитект, общински съвет.

Заедно казваме НЕ на сенчестото градско планиране без реален дебат с гражданите! Ние категорично сме против унищожаването на емблематични сгради за Варна!

Ще направим най- голямата жива верига в града от баня Гъбата през Шахдома до хотел Одесос - ще осветлим как се случват схемите, за да се противопоставим заедно на обезличаването на нашия град!", коментират организаторите на събитието.

Акцията ще се проведе в събота от 11.30 часа.

Десислава ВАСИЛЕВА