По инициатива на кмета на район "Тракия“ Костадин Димитров, директора на общинското предприятие "Градини и паркове“ Веселин Козарев и в координация със заместник-кмета по екология на общината Анести Тимчев на 18 март (събота) в 10 часа започва "Мисия Лаута – 3“. Това е поредната акция с участието на граждани за прочистването на лесопарка от опасна растителност, а сборният пункт отново ще е пред барбекютата.

"През целия януари наши екипи премахваха сухи и гнили дървета и клони край алеите. Тези дни отново влизаме в "Лаута“, за да продължим и подготвим отстранената растителност в подходящ вид, така че хората, които се включат в акцията на 18-и, да могат по-лесно да я изнесат към алеите. Оттам ще я извозим за преработка в компостиращата инсталация“, съобщи Козарев.

Стотици пловдивчани – не само от "Тракия“, а и от другите части на града, се включиха в досегашните две акции под наслова "Мисия Лаута“. При първата – през октомври 2021-ва, бяха събрани и извозени над 30 камиона с растителен отпадък, а през април 2022 година – 49 камиона.

Около 30 процента от  едрата дървесна растителност в лесопарка е изсъхнала, като част от нея едва се държи на корен. Това сочат обобщените данни и анализи от направеното от май до октомври миналата година експертно фитопатологично обследване на всички насаждения в "Лаута“ със съдействието на Лесозащитната станция.

Причините са комплексни – надмината пределната възраст от 80 години на дърветата, от които е създаден паркът, причинени от гъби и насекоми заболявания, настъпилите през последните десетилетия промени в микроклимата.

"Всичко, което сега правим в "Лаута“, са неотложни спешни мерки. Нужен е мащабен проект, както и допитване до пловдивчани как си представят парка в своите мечти“, каза Козарев.