Стартира открит конкурс за изготвяне на цялостно обемно-пространствена концепция за изграждане на паметник, увековечаващ личностите, делото и приноса на Светите братя Кирил и Методий - духовни покровители на Европа. Това съобщиха за Агенция "Фокус" от Община Стара Загора. Решението за изграждане на Монумент на Светите братя Кирил и Методий "В основата е словото“ бе взето по време на октомврийското заседание на Общински съвет Стара Загора с пълно мнозинство.

Целта на заданието е със средствата на синтеза на архитектурата и пластичните изкуства да се постигне въздействащо пространствено решение, удачно вписано в прилежащата градска среда на парк "Св. Игнатий Старозагорски“. Самата градина е разположена на възлово място в града, образувайки пресечна точка от срещите на улиците "Граф Игнатиев“ на север, "Петко Р. Славейков“ на запад, улица "Любен Каравелов“ на изток и улица "Св.св. Кирил и Методий“ на юг. Тези улици и уединението на парка са предпоставка и предполагат съобразяването на проекта с прилежащата архитектурна среда, градоустройствените дадености и бъдещото въздействие на паметника – тематично, обществено и обемно-пространствено.     

Подаването на конкурсните проекти е до 17:30 ч. на 24.02.2023 г., а заявленията трябва да се входират в системата ЦАИС до 23:59 ч. на 24.02.2023 г. Минималните   изисквания за творческия колектив са 2 души (скулптор и ландшафтен архитект). Пълният пакет с изисквания към участниците е достъпен на адрес https://app.eop.bg/today/262080.

Наградният фонд е в размер на 10 000  лв., разпределени за първа награда  - 5 000 лв., втора -  3 000 лв. и трета – 2 000 лв.

Обща стойност на средствата за възлагане на обществената поръчка за проектиране в работна фаза, изграждане и монтаж на монумента, заедно с благоустройствените работи на прилежащото пространство до 300 000 лв. без ДДС.

Едно от най-важните изисквания за бъдещия монумент е да бъде носител на мисията за утвърждаване на българската култура в историческото пространство и съвременния свят. Ще бъдат гледани още оригиналност, иновативност, цялостна концепция и синхронизация със заобикалящата среда.

Кандидатите е необходимо да представят и икономическа обоснованост на проектното решение и обвързаност с финансовата рамка, определена от възложителя – Община Стара Загора. Няма ограничения за избор на материали, ако бъде гарантирана устойчивостта им. Допуска се  частичната измяна на парковите алеи и зелени площи, в случай на необходимост, за постигане на добро естетическо оформление на монумента.

Жури ще разглежда и оценява представените проекти на закрити заседания въз основа на критериите, посочени в обявлението и в документацията за конкурса, а след това ще класира проектите, които отговарят на предварително обявените условия.

Рени АТАНАСОВА