С благословията на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан стартира кампания за набиране на средства за укрепване, консервация и реставрация на храм Св. Архангел Михаил, научи "Фокус".  Храм Св. Архангел Михаил във варнеското село Близнаци тази година навършва 120 години от своето освещаване. Повече от век жителите на селото са посещавали богослуженията в своята църква, но в последните години по ред причини, на първо място финансови, е било невъзможно да се отстранят щетите от разрушителните действия на природните стихии.

Състоянието на храмовата сграда е влошено критично и вече не е безопасно да бъде посещавана. По тази причина храмът е затворен и богослуженията в него са временно прекратени до отстраняването на проблемите по църковната сграда. Миналата седмица църквата в село Близнаци беше посетена от митрополит Йоан, заедно с архитект и други специалисти от Варненска митрополия.

Очаква се следващите дни да бъде извършено конструктивно обследване, за да се даде точна оценка за устойчивостта на конструкцията и мерки за укрепване и отстраняване на проблемите, довели до актуалното ѝ състояние.

Предвижда се и ремонт на покрива, за да се прекратят възникналите от разрушения в поктритието течове, които допълнително влошават състоянието на сградата. За укрепителните и възстановителни  дейности и възвръщането на първоначалното благолепие на храма са необходими средства, които са непосилни за църковното настоятелство и енориашите в село Близнаци.

По тази причина, с благословията на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан,  предстоятелят и църковното настоятелство стартират кампания за набиране на средства за укрепване, консервация и реставрация на храм Св. Архангел Михаил.

Всяка помощ е от полза, за да може по-скоро да бъде възстановен храма и възобновени богослуженията в него, за радост на всички и слава Божия.

Дарителска сметка:

Уникредит Булбанк

IBAN: BG56UNCR70001525120362

Титуляр: Храм Свети Архангел Михаил

Десислава ВАСИЛЕВА