От утре стартира кампания по отстраняването на паднали сухи клони и дървета в парк "Митрополит Методий Кусев“ в Стара Загора, предаде репортер на "Фокус". Днес, на изнесена пресконференция в парка, заместник-кметът с ресор "Транспорт, екология, инвестиции и зелен преход“ на община Стара Загора Радостин Танев разясни етапите и начина на премахване. 

"Ще започнем поетапно прочистване в целия парк на падналите и наклонени дървета, на 10 метра навътре от всяка от алеите. Здрави дървета няма да бъдат рязани, само тези които са опасни както за развитието на фауната, така и за посетителите. Искам гражданите на Стара Загора да са наясно, че всяко едно от тези дървета е обследвано и описано от Община Стара Загора, съвместно с Държавно горско стопанство. Когато започне прочистването, ние ще следим много внимателно целия процес", поясни той.

След извършено заснемане е установено, че има 417 паднали дървета и 78 наклонени такива. Поетапно на мястото на премахнатите дървета ще бъдат засадени нови от същия дървесен вид.

"Гражданите трябва да бъдат внимателни, тъй като ще има техника, а дърветата ще бъдат изнасяни на алеите“, предупреди Танев.

Той изказа благодарност на фирмите, които са се отзовали на поканата и ще се включат с хора и техника. Това са Холдинг "Загора“, "Медина Мед“, "Пещострой“, "ТЕЦ Марица изток 2“ и Граждански клуб "Липа“.

Танев допълни, че Аязмото е най-хубавият парк в града на липите и целогодишно е пълен с хора. Той призова посетителите да бъдат внимателни и да следват мерките за безопасност.

Участници в пресконференцията бяха още Славин Янакиев, представител на Холдинга и ГК "Липа“, инж. Иван Чергеланов – директор на ДГС - Стара Загора, Пламен Йорданов – началник на отдел "Екология, озеленяване и гори“ към Община Стара Загора и експерти.

Очаква се дейностите по прочистването на парка да продължат до 10 дни.