Стартира международен фотоконкурс на тема "Туризъм, културно наследство и творчество", който трябва да популяризира креативните туристически дестинации на страните и регионите от Черноморския басейн: Тбилиси и Гори в Грузия, област Добрич в България и област Николаев в Украйна, предаде репортер на "Фокус". Обявен е от Грузинския център за изкуства и култура (GACC) в град Тбилиси и неговите партньорски организации – Европейския институт по културен туризъм "ЕВРИКА“ в град Добрич, Фонда за развитие на град Николаев (FDM) в Украйна, заедно със студио "ArtEast"– Грузия.

Фотоконкурсът се провежда в рамките на международен проект "Туризъм, културно наследство и творчество", насочен към развитие на креативен туризъм, основан на наследството и културата в региона на Черноморския басейн. Креативният туризъм се определя от специалистите като: "Туризъм, който предлага на посетителите възможност да развият своя творчески потенциал чрез активно участие в курсове и учебни преживявания, които са характерни за съответната туристическа дестинация".

Творческият туризъм се счита за форма от ново поколение, чиято цел е посетители и местни жители да участват съвместно в дейности по създаване на туристически продукти. Проектът "Туризъм, културно наследство и творчество“ се осъществява с финансовата подкрепа на Съвместна оперативна програма за трансгранично сътрудничество "Черноморски басейн“ 2014-2020, финансирана по Европейски инструмент за съседство.

Според регламента на конкурса снимките трябва да отразяват следните направления на творческия туризъм в Грузия, в област Добрич и в област Николаев, Украйна: традиционни занаяти; гастрономия и вино; социални практики; ритуали и празнични събития; сценични изкуства; знания и практики, свързани с природата и вселената; местни художествени изкуства; арт занимания и други подобни.

Предпочитание ще се дава на снимки, които показват не само богатите ресурси и красивите пейзажи на региона, но и взаимодействието между туристи и местната общност. Освен това снимките могат да представят Черноморския басейн с неговото съвместно природно и културно наследство.

Няма ограничения и всеки, който желае, може да участва в конкурса. Изпратената снимка трябва да бъде направена от участника в него. Може да бъдат изпратени не повече от 5 снимки. Ще се приемат и такива, направени с мобилен телефон. Снимките трябва да са във формат JPG, като размерът им да не надвишава 5 мегабайта. За предпочитане е снимките да имат съотношение 16:9 и размер 1920×1080 пиксела.

Конкурсните снимки се изпращат на електронна поща: bsbphotocontest@gmail.com, с копие до eureka@mail.bg . Имейлът трябва да съдържа следните данни на английски език:

 Име и фамилия на фотографа;

 Е-mail,

 Мобилен телефон;

 Наименование на снимката;

 Кратко описание на снимката;

 Място на заснемане;

 Ден и час на заснемане

Срокът за изпращане на снимките е до 22 май 2023 г. Печелившите фотоси ще бъдат обявени на 30 май 2023 г. Конкурсът предвижда отличия за общо 9 фотографи (по трима от всяка страна). Авторите на отличените снимки запазват авторски права, но с участието си в конкурса те се съгласяват да предоставят на партньорските организации правото да ги ползват с некомерсиална цел (на уеб сайт, банер, плакат, флайер и т.н.).

Студио "ArtEast" ще възнагради отличените фотографи с равностойността на 50 евро в национална валута (лева), като компенсация за предоставянето на авторските права. Снимките ще бъдат оценявани по отношение на темата на конкурса, творческата визия и художествената стойност. Отличените снимки ще бъдат публикувани на уебсайта на проекта: www.tourndo.com.

Всеки фотограф носи отговорност за съгласието на лицата, ситуационната среда и изобразената сцена на снимките, както и тяхното публикуване. За участниците от България координатите за връзка са:

Красен Русев Събев

Управител на Сдружение Европейски институт по културен туризъм "ЕВРИКА“- град Добрич

9300 Добрич

Ул. "Полковник Дрангов“ 3

e-mail: eureka@mail.bg

Web site: eurekainstitute.eu