За първи път в Кюстендил се организира кампанията "Текстил за бъдеще", съобщиха за "Фокус" от Клуб за бъдеще - Кюстендил. Кампанията ще се състои от 12.00 часа на наказателния паркинг в града. Продължителността й е 3 часа.  Доброволците ще събират ненужни текстилни изделия с цел продължаване на техния живот или рециклирането  им. "В каузата виждаме редица предимства. Хората могат да се освободят от ненужния текстил, а TexCycle ще намерят най-подходящия начин за оползотворяване им, а ние ще сме спокойни, че текстилните изделия няма да попаднат в общия отпадък, което замърсява природата", обясниха от сдружението. 

В рамките на кампанията ще се приемат ненужни дрехи, обувки, чанти, колани, шалове, чаршафи, кърпи, възглавници. Не се приема текстил, замърсен с химикали, килими, юргани и матраци, както и всякакъв  вид големи текстилни продукти. 

"Знаейки, че потреблението на текстил е от основните замърсители  на околната среда, вярваме в смисъла на кампания като тази и се надяваме да се включат повече хора", призоваха от организаторите на кампанията.

Венцеслав  ИЛЧЕВ