Благодаря за оценката на Министерството на вътрешните работи, за това което съм изпълнил на 3-ти ноември. Това заяви старши инспектор Върбан Петков от Първо РС ПБЗН – Варна, който днес бе награден, за  бързата и навременна реакция, с която е предотврати голяма трагедия и е помогнал при евакуирането на пътниците в пламналия край Каспичан влак по линията София - Варна, предаде репортер на "Фокус“.  Той изрази мнение, че е необходимо да се работи с обществото, за това какво да правят хората, в случай, че попаднат в подобна ситуация.

"Първото и най-важно нещо е да се организира бърза и безопасна евакуация на хората във вагона. Разбира се всичко е относително и според конкретната ситуация. Това, което се случи на 3-ти ноември бе да се отдели средата, в която имаше хора. Дължината на коридора в случая е около 20 метра, но е и тесен, и затова трябваше да се отдели. Второто нещо е да се спре влака, именно това направих и аз. Така пътниците имат възможност да се изведат в безопасна среда“, обясни инспектор Петков.

На въпрос дали има съмнение за умишлен палеж Върбан Петков заяви:

"И аз прочетох в пресата подобни предположения, но в никакъв случай не мога да се ангажирам с такова мнение.  Необходими са експертизи и богата база от данни, за да мога да имам някакви предположения и категорично мнение“, каза още Петков.

За финал той призова хората, които изпаднат в подобна ситуация да запазят самообладание и да не се поддават на паниката, защото понякога прибързаните решения биха могли да са животозастрашаващи.

Десислава ВАСИЛЕВА