На 8 октомври, събота, когато Православната църква прославя преподобна Пелагия, а Българската православна църква родния светител Игнатий Старозагорски, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи чина на освещаване на храм "Св. прпмчк Игнатий Старозагорски“ и ще възглави първата Божествена св. Литургия в него. Посрещането на владиката е в 09:15 часа.

Църквата се намира в кв. "Самара 1“. Строежът започва през 2011 година със средства от дарители, а първата копка е направена от Негово високопреосвещенство Старозагорски митрополит Галактион. По решение на църковното настоятелство и с благословението на старозагорския епархийски съвет, централният престол е на Св. Игнатий, а южният – на Св. Ириней Лионски. Стенописите в храма са дело български зографи.

Свети Игнатий Старозагорски е роден в града в края на ХVIII век. След отказ да приеме исляма е обесен за назидание на 8 октомври 1814 година. Негови мощи се пазят в руския манастир "Свети Пантелеймон“ в Света гора. Обявен е от Българската православна църква за небесен покровител на Стара Загора.

Никола Петков