Известният старозагорски художник Валентин Дончевски ще срещне пловдивската публика с панорама на своето богато творчество, в което наред с доминантата на изобразителното изкуство има още литература, музика, видео. Това съобщиха за "Фокус" от местната администрация. Изложбата му "Лични пространства“ ще се открие на 6 юни от 18:00 часа в Зала "2019“ на ул. "Гладстон“ №32 и ще продължи до 25 юни. В нея  ще покаже живописни платна, колажи, скулптура. Той определя стиловото многообразие на своите пластически търсения от магически реализъм през наивизъм, сюрреализъм, елементи от експресионизъм до крайна абстракция.

Валентин Дончевски е роден през 1958 г. в Стара Загора. Завършил е Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн "Академик Дечко Узунов" в Казанлък. При проф. Станислав Памукчиев завършва "Живопис“ във ВТУ "Св.св. Кирил и Методий“(1983). Печели голямата награда на студентски конкурс "Етюд на голо тяло".

От 1989 г. е член на СБХ (секция Живопис) и участва в повечето национални, регионални и секционни изложби на Съюза.

Между 1984 и 2019 г. има близо 30 самостоятелни изложби в България, Люксембург, Франция, Испания, Австрия. През 2002 г. участва в хепънинг по повод 50 години "Мини Марица-изток" ЕАД със своя изложба в рудникa. Изнася концерт със свои авторски песни, а създаденият по същия повод документален филм с включени негова  музика и идеи, печели награда за документално кино.  

Валентин Дончевски участва в повече от 80 международни, национални и регионални изложби, биеналета, конкурси и пленери в цялата страна, както и в Канада, Испания, Белгия, Германия, Полша и Словакия. Между 2005 и 2021 г. има 10 участия в Есенния салон в Париж (Salon d'Automne) с живопис, както и с живопис и скулптура. През 2017 г. е награден със Сребърен медал за принос в изкуството на "Асоциацията на Френската Академична Общност“ ARTS-SCIENCES-LETTRES в Париж. Той е редовен участник и носител на награди на Балканското квадринале на живописта "Митовете и легендите на моя народ“ в Стара Загора (от 2004 до 2020).

През 1999 г. е отличен с втора награда на национален конкурс за пощенска марка под патронажа на МВнР и Японското посолство в София за "Експо Аичи 2005"- Япония. През същата година е награден от  "Отворено Общество“ - Стара Загора заради включването му в каталог на фондация Ван дер Беек - 2000 художници от цял свят по повод новото хилядолетие. През 2009 г. получава награда на Национален конкурс за резиденция в "Сите де’з ар", Париж, Франция. През 2010 г. е награден на Националния конкурс за резиденция в "Кунстлерхаус", Швандорф, Германия и има самостоятелна изложба.

През 2010 г. печели Първа награда за живопис в Регионалната изложба в Стара Загора от Националния конкурс за големите награди на Алианц България. Той взима участие в повечето регионални изложби на конкурса до 2018 г. и много пъти е номинаран за финалните му изложби в София. Три пъти е номиниран за Национална награда на името на Владимир Димитров – Майстора. Многократен носител е на престижните награди на Есенния салон на Стара Загора, в чийто артистичен живот участва активно. През 2021 г. получава Първа награда в раздел "Legendary“, за авторско кино на LAMP – Los Angeles Motion Picture festival, за филма "Чуй петела, Чони!“

Дончевски е автор на портрет на Българския патриарх Неофит и Руския патриарх Кирил по повод "140 г. от боевете на Шипка" (2018). В периода 2017 – 2019 е част от колектива, който изографисва купола и част от стенописите в новопостроения храм "Св. Игнатий Старозагорски“.

Негови творби са в частни колекции в Канада, Испания, Белгия, САЩ, Полша, Чехия, Германия, Австрия, Русия, Гърция, Турция, Люксембург, Палма де Майорка - Испания.

През годините е илюстрирал и оформил кориците на повече от 150 книги, предимно на български писатели (издателства "Христо Ботев“, Захари Стоянов и др.).

Издава два албума с авторски песни по свои стихове и на български поети. Записал е химн на комплекс Мини Марица Изток и химн на с. Змейово. Сътрудничи на различни медии по въпроси на изкуството. Издава два луксозни автобиографични албума с репродукции и статии, проследяващи пътя му на художник.

Прави  множество проекти за плакати, запазен знак, емблеми, дизайн на календари, постери и др. Занимава се с художествена актова фотография. Проектира интериор и екстериор на различни обществени сгради. Създава в колектив био енергийно изкуство.

Валентин Дончевски щедро споделя с публиката своите личните пространства в изкуството.

Рени АТАНАСОВА