В понеделник стартира образователната програма на Драматичен театър "Гео Милев“ за деца и младежи "Театър за всички, Шекспир за всички“, съобщиха за "Фокус" от културната институция. Програмата, разделена на няколко части, ще продължи близо три месеца и включва организирането и провеждането на няколкото уъркшопа и една практическа работилница. До края на тази година ще се проведат още три уъркшопа.

Крайната цел е участниците в нея да подготвят спектакъл по пиеса на големия английски драматург. За осъществяването на тази нелека задача ще им помагат актьори от старозагорския драматичен театър. Премиерата е предвидена за началото на юли, а режисьор на постановката ще бъде Елена Панайотова, доктор по театрознание и театрално изкуство и преподавател в НБУ.

Участниците, на възраст от 15 до 18 години, са избрани след кастинг в старозагорските средни училища.

Първото занимание носи името "Сцената отвътре“. Той е разделен на пет отделни части и ще се проведе между 24 и 28 април. В първия ден директорът на старозагорския театър Светла Тодорова ще запознае присъстващите с организацията на звука и осветлението за един спектакъл.

Вчера участниците научиха как от първоначалната идея на театралния художник и сценограф се стига до реализацията на костюмите, декорите и реквизита в дадено представление. Децата и младежите правиха творчески тур в трите ателиета на старозагорския театър – дърводелско, железарско и шивашко. Техен гид беше Елизабет Димчева, възпитаник на НАТФИЗ, която се обучава в специалностите "Куклено актьорско майсторство“ и "Културни продукции“.

Днес Наталия Цветкова, студент по театрознание в НАТФИЗ ще представи работата на помощник-режисьора, а утре директорът на Учебния театър на НАТФИЗ Екатерина Цветкова ще запознае учениците с възможностите за реклама и продажби на един театрално представление. Отново тя ще води и последната част от "Зад сцената“. На 28 април Цветкова ще говори пред участниците за силата въздействието на драматургичния текст.

"Трудна е днес съдбата на театъра във времена на изключително развитие на телевизията, киното, видеото и интернет, които са щедро субсидирани от рекламни, търговски и финансови компании“, сподели инициаторът на проекта и директор на старозагорския драматичен театър Светла Тодорова във връзка с реализацията на мащабната образователна програма. По думите ѝ мнозина изследователи от областите на културата и социалната антропология изразяват тревога за бъдещето на театъра като изкуство.

"За да оцелее в съвременния свят, т.е. да бъде успешен един културен проект, трябва да бъде едновременно масов, зрелищен и развлекателен, но и да осигурява постоянни и нарастващи във времето печалби на своите създатели, изпълнители и мениджъри“, обясни директорът на Драматичен театър "Гео Милев“.

"Образователните проекти са една възможност за увеличаване на почитателите на Мелпомена, както и за популярирането на специалности в театъра, за които днес има сериозен кадрови дефицит. Всеки ден се търсят нови партньорства с училища, разработват се нови пиеси, работи се по налагането на нов и модерен имидж на театъра като организация, която е един от партньорите на учителите в преподаването на теми от учебната програма“, допълни Светла Тодорова. Тя изтъкна, че това е първи образователен проект, който трябва да се приеме като експеримент и изрази надежда той да е успешен.

Проектът, спечелен по Национална програма“ Устойчиво развитие на културните институции“ на Министерството на културата, се финансира от Национален фонд "Култура“ и се реализира с партньорството на Центъра за подкрепа на личностното развитие Стара Загора и НУМСИ "Христина Морфова“.

Рени АТАНАСОВА