Точно в 7.00 часа на 27 май, на площада пред Община Стара Загора, бе строена представителната група на Юношеския туристически клуб към Туристическо дружество "Сърнена гора". Това съобщиха за "Фокус" от местната администрация. Младежите от старозагорските гимназии се отправиха към своето 120-километрово пешеходно приключение, част от  75-ия Национален туристически поход по стъпките на Ботевата чета "Козлодуй-Околчица". Да изпратят децата на дългия път се бяха събрали много родители, роднини и приятели. Групата приветства Станимира Димитрова, началник на отдел "Образование" в Община Стара Загора. Към младите хора се обърна и председателят на ТД "Сърнена гора" Георги Гацин. Отец Иван благослови децата.

Групата наброява 58 участници, от които 33 са учениците, тръгващи за първи път по стъпките на четата. Те се придвижиха до град Козлодуй с автобус, където в Ботев парк, на мястото на акостиране на кораба "Радецки", вечерта на 27 май начинанието бе тържествено открито.

В неделя, учениците извървяха първите 27 км пеша до село Софрониево, а в понеделник - цели 42 км преход до село Борован. Походната група се качи на връх Околчица на 1 юни, където днес ще се включи в общонационалното отбелязване на датата на гибелта на големия поет и революционер Христо Ботев.

"На добър път, уважаеми ученици! Представете града ни истински достойно на Ботевия поход, както винаги сте го правили, на най-масовата и истински родолюбива туристическа инициатива в България!“, казват от ТД "Сърнена гора“. 

Рени АТАНАСОВА