Балетната трупа на Старозагорската опера ще отбележи тази вечер, от 19.00 часа, 95-та годишнина на българското професионално балетно изкуство, със спектакъла на култовата танцова драма "Нестинарка" по музиката на Марин Големинов и хореографията на Маргарита Арнаудова. Това съобщиха за "Фокус" от Община Стара Загора. "Нестинарки" от различни поколения ще се съберат в Стара Загора – примабалерината и настоящ ръководител на балета на Старозагорската опера Силвия Томова, балетните  величия Вера Кирова, Калина Богоева и Снежана Дескова ще присъстват на спектакъла, на който ще танцува последната  великолепна изпълнителка на ролята на Демна Анелия Димитрова. В обичания и емблематичен танцов спектакъл зрителите ще видят още Ромина Славова /Струна/, Фиорди Лоха /Найден/, Ивайло Янев /Старецът/, солисти и ансамбъл  на многонационалната балетна трупа на Старозагорската опера. Специален гост е внучката на маестро Марин Големинов – Лили Големинова.

Балетът на Държавна опера - Стара Загора регистрира и своите първи международни гастроли – през месец декември 2021 година гостува с триумфален успех на сцената на театъра на Бон, Германия със спектаклите на балетите "Лебедово езеро" и "Лешникотрошачката". През юни 2022 година балетната трупа очарова и Кипър с "Лебедово езеро" и "Спящата красавица", а през декември 2022 и януари 2023 в продължение на близо два месеца Балетът на Държавна опера-Стара Загора представи  спектаклите на балетите "Лебедово езеро" и "Лешникотрошачката" в престижно турне на различни сцени в Германия и Холандия.

У нас "Копелия" е първият самостоятелен балет, поставен на сцената на Народния театър. Датата на премиерата, 22 февруари 1928 г., се счита за рождена в летоброенето на българското балетно изкуство. Хореографията на тази първа  "Копелия" е дело на Анастас Петров (1899-1978), който изпълнява и ролята на Франц. Сванилда е пресъздадена от Надя Винарова и Анна Воробьова. Георги Донев е Копелиус, а Георги Попангелов – кметът. Декорите на спектакълът "Копелия" от 1928г. са дело на Александър Миленков, а костюмите – на Райна Ракарова-Никова. Диригент е Тодор Хаджиев.

Първата публична изява на балета в Стара Загора е с премиерата на операта "Гергана" от Маестро Георги Атанасов през 1925 г., с която се създава оперната трупа в града. За целта учителят в Девическата гимназия Йосиф Стоилов подготвя осем ученички от девическото педагогическо училище. Близо две десетилетия по-късно, през 1943 г., Катя Л. Абаджиева подготвя танците в операта "Биляна" от Йоско Йосифов. Първият хореограф на трупата със специално образование е Анна Воробьова. Под нейно ръководство се поставят танците в "Продадена невеста", "Риголето", "Кармен". Първият самостоятелен балетен спектакъл "Куклената фея" от Байер (1949) е реализиран под нейно ръководство, а също и "Копелия" (1951).

През 2016 година директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов кани в екипа си Силвия Томова /възпитаничка на прословутата Балетна академия "Ваганова", Санкт Петербург/. С привличането ѝ за художествен ръководител на старозагорския балет (2016) се оформя талантлива и силно мотивирана многонационална трупа с балетни артисти от България, Италия, Полша, Албания, Гърция, Португалия, Канада, Испания, Великобритания, Япония, Тайван, Никарагуа, Мексико, Украйна. Всяка следваща постановка е свидетелство за израстването на артистите и празник, феерия от багри, тържество на красота и хармония за изпълнители и публика. Репертоарът е обогатен със заглавия от различни танцови и музикални стилове "Делвата" (2016), "Ромео и Жулиета" и "Полет към светлината", "Лебедово езеро", "Снежанка и седемте джуджета" (2017); "Зимна балетна приказка", "Фантастичното дюкянче", "Нестинарка" и "Дон Кихот" (2018/2019), "Лешникотрошачката“, "Гето“, "Шопениана",  съвременните танцови спектакли "Танц при изгрев слънце", "Лотос", "Следващият", "Антигона"(2019), "Спящата красавица", "Балет без граници", "Сънят на Пилат" (2021). Не по-малко впечатляващи са изявите на Балета в оперните и оперетни спектакли и мюзикли със специално подготвени хореографски номера и балетни платна, каквито не всеки оперен театър може да си позволи. Звезди от световния балетен афиш гостуват в спектакли на старозагорската балетна трупа - солистите на Мариинския театър Татяна Ткаченко и Иван Оскорбин в "Лебедово езеро“ /ФОБИ 2017/, звездата на балета на Виенската Щатсопер Денис Черевичко гостува в "Лебедово езеро“ и "Дон Кихот" /в Стара Загора/ и в "Спящата красавица" на сцената на зала1 на НДК, звездните солисти Яна Саленко и Мариан Валтер /Щатсбалет-Берлин/ танцуват в главните роли в спектакъла на балета "Дон Кихот“/зала1 на НДК/. Майстори-хореографи от ранга на Василий Медведев, Андрей Босов, Марио Пиаца, Флавио Бенати, Алба Буонанди, Константин Уралски поставят в Стара Загора. Премиер солистът на Щатсбалет-Берлин Аршак Галумян направи своя хореографски и режисьорски дебют на старозагорска сцена в голямо класическо заглавие – постави своя уникален спектакъл на балета "Дон Кихот" от Минкус. Балетът на Държавна опера-Стара Загора привлича вниманието и на талантливите български съвременни хореографи с успешна кариера в чужбина като Христиан Бакалов, Владимир Ангелов, Калоян Бояджиев, Росен Прангов-Роси и др. С Балета на Старозагорската опера работят изявените млади танцьори и хореографи Ангелина Гаврилова, Филип Миланов и др.

Рени АТАНАСОВА