От 1 до 14 юни Държавна опера - Стара Загора е бъде домакин на Единадесетия международен майсторския клас по оперно дирижиране, предаде репортер на "Фокус". Ръководител на майсторския клас по оперно дирижиране ще бъде проф. Ивайло Кринчев – главен диригент на Държавна опера - Стара Загора. Той ще работи с талантливите музиканти и ще ги подготви за техния професионален дебют в камерни и оперни заглавия от репертоара на Старозагорската опера.

Диригентите ще имат своите индивидуални и групови занимания с маестро Кринчев, ще участват активно и пълноценно в целия репетиционен план на един спектакъл - репетиции с хор и оркестър, репетиции със солистите, седящи репетиции, генерални репетиции, и ще се редуват на пулта по време на представлението на съответния спектакъл пред публика. В програмата на курса са включени оперите "Риголето“ от Джузепе Верди (6 юни ), "Сватбата на Фигаро" от В. А. Моцарт (10 юни) и "Тоска" на Джакомо Пучини (14 юни).

Седемте млади диригенти - участници в майсторския клас по оперно дирижиране, са от Франция, Бразилия, Швейцария, Италия, Румъния и са носители на многобройни международни отличия.

Рени АТАНАСОВА