В залата на Регионална библиотека "Захарий Княжески“ бе откриването на София МЕНАР Филм фест, който представя най-доброто от киното в Близкия изток, Северна Африка и Централна Азия, предаде репортер на Агенция "Фокус". Фестивалът е без аналог на Балканите и се случва всеки януари от 2009 година насам, казват организаторите от "Позор“. Целта на събитието е да запознае българските зрители с изкуството, културата и традициите на хората населяващи тези региони.  

В Стара Загора, благодарение на партньорството между "АртЕриа“ и регионалната библиотека, тази година ще се състои седмото издание на фестивала, който ще продължи до 28-и януари. В програмата влизат 4 игрални и 4 документални филма от Ливан, Иран, Япония, Турция и Франция.

Всички филми са със субтитри на български и английски език. Входът за прожекциите е с билети на цена от 10 лева, а за ученици и пенсионери – 7 лева. Има вариант да се купи и МЕНАР PASS, който дава достъп до всички прожекции (с изключение на откриващия филм), на стойност 49 лева. Повече информация може да намерите на https://www.facebook.com/MENARFilmFestSZ  

Откриващата лента на старозагорското издание на фестивала бе документалният филм ЖЕНА / WOMAN на Анастасия Микова и Ян Артюс-Бертран. Това е и премиерата му за България. Той бе прожектиран на откриването във вторник, а днес заглавията, на които могат да се насладят старозагорци, са драмата "Между тоя и оня свят“ от 14.00 часа и документалният филм "Кодокуши“ от 16.00 часа.

Рени АТАНАСОВА