Старозагорци се оплакват от нашествие на борова процесионка в парковете, предаде репортер на Агенция "Фокус“. По думите им голямо наличие от вида се среща в най-големия парк в града – "Аязмото“. Боровата процесионка е особено опасна за домашните любимци, като в социалните мрежи гражданите споделят, че кучетата им, които са били в контакт с гъсеницата, са получили алергичен шок, повръщане и отпадналост. Те предупреждават останалите да са особено внимателни, тъй като процесионката е опасна и за хората. Родители се оплакаха, че децата им са с кожни проблеми заради контакт със силно токсичния вредител.

По инициатива на областния управител Иван Чолаков, в края на миналата седмица се проведе работна среща във връзка с нашествието на молеца борова процесионка по иглолистните дървета в Старозагорско. На срещата присъстваха зам. областният управител Петър Бояджиев, зам.-директорът на Лесозащитна станция-Пловдив, Румен Начев, директори на държавни горски стопанства от областта, представители на Югоизточно държавно предприятие-Сливен, на РИОСВ и РЗИ, на РС "Растителна защита" и на общините. 

Петър Заяков, директор на РДГ-Стара Загора, съобщи, че в последните 5 години над 31 000 дка иглолистни гори са третирани с препарати заради боровата процесионка. От тях две трети са били слабо нападнати, а 870 дка са били силно пострадали и обезлистени

През тази зима разпространението на вредителя се е засилило заради топлото време, което забавя зимуването на гъсениците и поради факта, че ареалът на процесионката продължава да се разширява. Горските стопанства имат готовност да продължат да водят борбата с молеца, но в момента въздушно пръскане на зесагнатите площи не е възможно. Третирането трябва да се извършва в края на август и през септември, когато току що излюпените гъсеници са в максимално количество. 

От Югоизточното държавно предприятие увериха, че наблюдават ситуацията и за тази година ще бъдат предвидени необходимите средства за третиране на пострадалите борови насаждения с разрешените по закон биологични препарати.

Румен Начев обясни, че проблемът с боровата процесионка съществува в България от 60-те години на миналия век. Вредителят не унищожава боровите дървета, но е опасен, защото може да предизвика алергични реакции у хората или животните. Той допълни още, че в Лесозащитна станция-Пловдив са постъпили сигнали за засегнати общо около 93 000 дка борова гора. Освен в Старозагорско, най-много пострадали дървета има в Смолянско и Карджалийско.  

Участниците в срещата се обединиха около становището, че на този етап и в този сезон единственият възможен начин за борба с вредителя е механичното третиране чрез изрязване на къделите или поставяне на капани за улавяне на гъсениците, където е възможно. Експертите предложиха също в парковете с борови гори да бъдат поставени информационни табели за боровата процесионка и за евентуалните алергични реакции при хора и животни, които тя може да предизвика.   

Рени АТАНАСОВА