Старозагорци са се възползвали от отстъпката от 0.25 лв. на литър, която бе отпусната от държавата през последните месеци, сочи анкета на Агенция "Фокус“. Антикризисната мярка бе въведена на 9 юли, след влизането в сила на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на България (ЗИД  на ЗДБРБ) за 2022 г. Първоначално бе прието отстъпката от 25 ст. да се прилага до изчерпване на заложените в бюджета 150 млн. лева, като впоследствие за нея бяха отпуснати още 38 млн. лв., за да продължи до края на 2022 година.

Анкетираните граждани в града на липите поясниха, че отстъпката е била предлагана в по-големите бензиностанции, а другите са компенсирали с намалени цени на горивата. Други пък отбелязаха, че докато влезе в сила антикризисната мярка, цените на горивата са се вдигнали и това я е обезсмислило.

"Когато го обещаваха горивото беше 3 лв., а сега е 3.50 лв. Въпросът е кога ще се събудят хората?“, "Възползвах се, въпреки, че в началото имаше много дълги опашки на бензиностанциите, които предоставяха отстъпките“, "Разбира се, че няма да намаля използването на автомобил. Все пак преди юли месец също шофирах без отстъпка“, "Надявам се цените на горивата да спаднат и така няма да се усети липсата на отстъпка. Ако пък се случи така, че да се увеличат драстично, сме готови отново да излезем на протест“, "През оставащите зимни месеци няма да огранича използването на личния си автомобил, но като се стопли времето може би ще се постарая в рамките на града да вървя пеш, за да спестя някой лев“ – около тези мнения се обединяват гражданите на Стара Загора, която се слави с едни от най-ниските цени на горивата.  

Рени АТАНАСОВА