Изложба на старинни златни и сребърни накити отново е акцент в културния календар на "Двореца" в Балчик за тази година. Това съобщи директорът на Държавния културен институт-Културен център Жени Михайлова, предаде репортер на Агенция "Фокус". През месец август в Каменна зала ще бъде експонирана изложба на Исторически музей - Панагюрище "Златни и сребърни пафти". Накитите са дарени от немска фондация, основана от българи. Ще бъдат показани пред публика за първи път това лято в "Двореца". 

Не за първи път Исторически музей - Панагюрище гостува на Архитектурния парков комплекс в Приморска Добруджа. Досега са представени две изложби - "Панагюрското златно съкровище", което за кратко привлече над 120 000 посетители, и "Реликви от Априлската епопея" с уникални артефакти, като оригиналния револвер на Райна Княгиня (австрийски модел Gasser от 1870 г., истинско произведение на ювелирното изкуство с украса от сребърни инкрустации, ниело и корали) и реплика на революционното знаме, извезано от нея. 

Артефакти от Чипровската златарска школа от фонда на Национален исторически музей също гостуваха в "Двореца" и бяха акцентът в културния календар за миналата година. Тази започва с изложба в галерия "Тихото гнездо" - "Класици" от фонда на Исторически музей - Панагюрище. През февруари в галерията посетителите ще могат да разгледат картинна изложба "Цветовете на Двореца" от фонда на Културния център. На 18 февруари в Каменна зала ще бъдат отбелязани 150 години от гибелта на Васил Левски с изпълнения на възрожденски песни и урок по родолюбие.

Жулиета НИКОЛОВА