Специална програма под надслов "От Лазаровден до Великден и Гергьовден“ предстои във Велико Търново. Местната администрация кани малки и големи, жители и гости на града да отбележат заедно най-хубавите пролетни празници, предаде кореспондент на "Фокус“.

Старинни обичаи ще са част от програма и ще оживеят в квартал "Асенов“, на Самоводската чаршия и парковете на старата столица. Навръх Възкресение Христово, по традиция, търновци ще посрещнат Благодарния огън на върха на Царевец – пред Патриаршията музей "Възнесение Госпонде“.

Лазаровден ще бъде отбелязан на 27 април /събота/. В 10:00 часа на Самоводската чашрия и на Владишкия мост ще бъде пресъздаден обичая Лазаруване, като млади момичета от града ще наричат за здраве и любов, след което ще хвърлят венчетата и китките си във водители на Янтра.

На 28 април /неделя/ - Цветница в парк "Дружба“ ще има Базар за занаятчийски стоки и цветя. За най-малките са предвидени кукленият моноспектакъл "Палечка и приказка за красотата“, детска работилница по цветарство и арт-еко ателие. Ще има още хоротека и много други изненади.

Проявите за Великден започват още от Велики четвъртък /2 май/. В 10:00 часа в Катедралния храм "Рождество на Света Богородица“ ще бъдат осветени боядисаните великденски яйца.

На връх Възкресение Христово портите на крепостта Царевец ще отворят в 22:30 часа, Пасхалното богослужение пред Патриаршията ще е от 23:30 часа, а Благодарния огън ще бъде изнесен точно в 24:00 часа. След това ще има и литийно шествие към Катедралата, а на входа на Царевец ще се раздават осветени яйца и козунаци.

На 5 май /неделя/ Богослужението за Второ Възкресение ще е в храм "Възкресение Христово“ от 11:00 часа. По същото време в парк "Марно поле“ ще има детска анимация с Велинденски заек, а в 12:00 часа пред Общината ще започне Великденски концерт. От 19:00 часа на същото място ще пеят Братя Аргирови, а около два часа по-късно ще бъде излъчен и аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов – звук и светлина“.

На 6 май – Гергьовден в парк "Дружба“ ще има празничен концерт под надслов "Гергьовски люлки се люлеят“, от 11:00 часа. От 18:00 часа на сцена "Арт лято“ в парк "Асеневци“ концерт ще изнесат Биг бенд Велико Търново, а от 21:15 часа жителите и гостите ще могат да гледат "Звук и светлина“.