Ефектът на илюзорната истина нажежи до червено страстите на варненци в мрежата.

Снимка на Информационна табела на строеж на сграда на метри от басейн "Приморски“ – на кръстовището на улиците "Сан Стефано“ и "Цар Иван Шишман“ взе акъла на мнозина, които нажежиха ситуацията с въпроси какво е това археологическо проучване, а зад строителната ограда се вижда нов строеж. Наглост! Скандал!, се завъртяха в коментарите под публикацията.

Малцина обаче видяха датата на табелата. Още по-малко са и хората, които се досещат за какво иде реч. На табелата датата е от 2021 г. През 2021 г. Регионалният исторически музей във Варна извърши спасителни археологически разкопки на обекти на адреси ул. "Сан Стефано“ № 36, ул. Цар Иван Шишман“ № 12 и ул. "Цар Иван Шишман“ № 18. На тези три парцела е предвидено да се строят жилищни сгради. Адресите попадат в границите на Архитектурен и археологически резерват "Одесос-Варна“ и според Закона за културното наследство (ЗКН) преди да се одобри архитектурният план на бъдещите сгради задължително трябва да се извършат спасителни разкопки.

След като бъдат проучени от историците инвеститорът на сградата решава дали да ги консервира и да ги впише в интериора на сградата или не. Няколко са обектите във Варна, построени върху руини от миналото, които са експонирани във вътрешността на сградите.