147 години от гибелта на поета и революционер Христо Ботев, както и подвига на знайни и незнайни герои за национално освобождение, бяха отбелязани днес с тържествен общоградски ритуал в Стара Загора, предаде репортер на "Фокус".

"Днес отново сме тук, пред бюст-паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър. Отново е време за слова, за силни думи, време е за знамена и сирени, защото Ботев имаше една голяма мечта и една молитва – да види свободна, независима, просперираща и модерна България. Едва ли си е представял, когато пише баладата си "Хаджи Димитър“, че думите  – "тоз който падне в бой за Свобода – той не умира“, ще се отнасят и за самия него. Много са примерите в българската история, пред които се прекланяме, но малцина за онези, заставащи редом един до друг в пантеона на великите българи. Дълги са героичните страници в нашите история, много са примерите за непоколебим дух и саможертва в името на една единствена цел – единството и просперитета на нацията“, каза в словото си ресорният зам.-кмет на Община Стара Загора Милена Желева. "Нека не забравяме думите на Ботевите четници, когато слизат и целуват земята под краката си – да живее България! Поклон пред паметта на всички герои!“, допълни тя.  

Сред официалните гости бяха зам.-кметовете на Стара Загора Радостин Танев и Надежда Чакърова, председателят на Общинския съвет Мария Динева заедно с общински съветници, заместник-командирът на Втора тунджанска механизирана бригада полк. Емил Симеонов, областният управител Иван Чолаков и неговия заместник Стоян Стоянов, Ректорското ръководство на Тракийския университет, представители на политически и граждански организации, признателни граждани.

По традиция Община Стара Загора и Втора Тунджанска механизирана бригада организират преклонението пред подвига на знайните и незнайни герои. Водещ на ритуала бе актрисата Светла Тодорова - директор на Драматичен театър "Гео Милев“, заедно с възпитаници на Театрална школа "Жест“. В ритуала участваха Духовият оркестър, знаменна група и почетна рота от Втора Тунджанска механизирана бригада.

Точно в 12.00 часа воят на сирените оповести едноминутно мълчание в знак на поклон пред делото на Ботев и загиналите за свободата на България. 

Рени АТАНАСОВА