Стара Загора посреща третото издание на Международния студентски театрален фестивал "Данаил Чирпански“ на 23 септември, предаде кореспондентът на Радио "Фокус"-Стара Загора. Събитието ще продължи до 27 септември, а 3-членно международно жури ще оценява дипломните спектакли на 7-те академии от Европа. Участниците са от Словения, Испания, Италия, Ирландия, Швейцария, Великобритания и България. Откриването ще се състои на 23 септември (петък), пред и в Културен център "Стара Загора" от 19:00 ч., с истинска фиеста - улични изкуства, музика, шествие на театрални костюми и други.

По време на фестивалните дни, спектаклите от програмата ще бъдат представени в Културен център "Стара Загора", Държавен куклен театър - Стара Загора и Драматичен театър "Гео Милев".

Както всяка година са предвидени и множество допълнителни събития, които са насочени към развиването на уменията на участниците, както и към анализ на тяхната работа. Всеки член на журито ще води свое ателие или презентация, а в рамките на фестивалните дни ще се проведе и движенческият уъркшоп "Въображение и движение в тялото на артиста" от Яница Атанасова. Тя е режисьор и хореограф на редица успешни танцови спектакли и филми, носител е на множество престижни отличия като наградата "Златна муза" за най-добър съвременен танцов спектакъл "WръZки". Хореографията ѝ получава признание от различни европейски и световни танцови състезания като "Open Russian Championship“, "World Dance Masters ", “Dance Star World Dance Championship".

 Всички спектакли, ако не е посочено друго в програмата, са с вход от 8 лв. под формата на дарение, срещу което се получава покана с конкретно място в салона. Дарение може да се направи и на касата в Културен център от 23 до 27 септември, както и на касата в Държавен куклен театър и ДТ “Гео Милев" час преди всеки спектакъл. Всички събрани средства ще се използват за реализирането на МСТФ "Данаил Чирпански".

Фестивалът се осъществя с подкрепата на Община Стара Загора и Министерство на културата. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" по "Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации". Държавен куклен театър - Стара Загора, Драматичен театър "Гео Милев", Държавна опера Стара Загора и Регионална библиотека “Захарий Княжески" застават зад фестивала.

Подкрепа за МСТФ оказват още Съюз на пивоварите, “Бяла вода", Загорка, Ekotex, One Vin, PREMIER studio, хотел “Форум", клуб Drums, пиано бар The House.

Рени АТАНАСОВА