Екипът на Международния филмов фестивал за ново европейско кино "Златната липа“ е на финала с подготовката за провеждане на 10-ото му издание. Това съобщи неговият създател и изпълнителен директор, кинорежисьорът Магдалена Ралчева, предаде репортер на "Фокус".

Фестивалът тази година ще се състои от 27 до 31 май. Уточняват се последните детайли около филмовата програма, която ще съдържа общо 48 нови филма от европейски автори с една изненада – кратък анимационен филм ще бъде създаден по време на петте фестивални дни от деца и излъчен на заключителната церемония.

Входът за всички прожекции отново ще бъде напълно безплатен, благодарение на изключителното партньорство и подкрепа на Община Стара Загора в лицето на кмета Живко Тодоров и неговия зам.-кмет по култура, туризъм и младежки дейности Милена Желева.

Десетото издание на "Златната липа“ ще предложи на своята публика много интересни и качествени филми от Европа, 13 от които ще представят ленти, създадени от български творци.

Филмите ще се прожектират за втори път на три места – в голямата зала на Държавна опера "Стара Загора“, залата на Културен център "Стара Загора“ и залата на Регионална библиотека "Захарий Княжески“.

Конкурсната програма на фестивала по традиция се очаква да бъде с 9 филма. Международното жури, което ще оценява филмите, отново ще бъде от петима членове, като тази година негов председател ще бъде известната българска документалистка Адела Пеева. Тя ще бъде втората жена председател на жури на "Златната липа“ след проф. Вера Найденова, която изпълни отговорната задача по време на първото издание на фестивала през 2013 година.

"Много съм доволна, че Адела Пеева ще бъде председател на журито, защото тя е от най-утвърдените и впечатляващи режисьори на документални филми в България", каза Магдалена Ралчева.

Основните събития извън филмовата програма са три. Това е фотоизложбата, която подготвяме по случай 10-ия юбилей на "Златната липа“ с Община Стара Загора. Експозицията ще бъде разположена в парк "5 октомври“ и ще бъде ретроспектива на фестивала – с интересните гости и събития, които сме имали през годините, с всички емоции, които сме съхранили върху фотосите.

Главно действащо лице във второто събитие ще бъде Симеон Кръстев, един от големите български плакатисти, който е създал плакатите не само на много български, но и на редица известни европейски и световни ленти. Тази година той чества 80-годишен юбилей и е чудесно, че ще представи своите плакати по време на "Златната липа“ във фоайето на Държавна опера Стара Загора.

Третото събитие ще бъде работилница за млади художници аниматори. Големият аниматор Анри Кулев, който миналата година беше председател на фестивалното жури, е поканил двама от своите ученици да направят работилницата с 10 деца на възраст между 7 и 12 години. В рамките на тези 5 дни те ще се научат как се прави анимационен филм, ще измислят своя история, ще я нарисуват и в последния ден на фестивала филмът им ще бъде показан в залата по време на закриването на фестивала. Чрез тази работилница искаме да запалим искрата на анимационното киноизкуството в талантливите ни деца.

Рени АТАНАСОВА