Тази неделя, за втора поредна година, в Стара Загора ще се проведе 5К Beroe Road Race. Това съобщиха на пресконференция, по повод 100 години лека атлетика в България и 70 години СКЛА "Берое“ Стара Загора, председателят на Българската федерация по лека атлетика (БФЛА) Иван Колев, Емилия Драгиева, заместник-председателят на лекоатлетическия клуб "Берое“ и началникът на отдел "Спортни дейности“ при Община Стара Загора Петко Крумов, предаде репортер на "Фокус".

"Искам да споделя с вас, че този проект 5К Beroe Road Race, е изцяло организиран от младите треньори в клуба - Иван Попов и Елеонора Драгиева. Имаме чудесни условия за работа благодарение на грижите от страна на Община Стара Загора“, коментира Емилия Драгиева.

5К Beroe Road Race ще се проведе отново в парк "Артилерийски“. Началото е от 10:30 часа на 21 април. Трасето стартира от обновения парк "Артилерийски“ и преминава през едни от най-главните и равни булеварди на града. Уникално състезание, което ще предостави на всички участващи възможността да се заредят с много положителни емоции и да предизвикат себе си за едно наистина бързо бягане на 5км. Трасето на състезанието е лицензирано и подходящо за абсолютно всички любители на бягането.

Тази година участие ще вземат и гости от 5 държави – Кения, Кипър, Нидерландия, Дания и Белгия.

В неделния ден, освен 5К Beroe Road Race, ще има и общоградско бягане за деца. Над 600 са децата заявили участие в кроса на 600 метра. Всяко дете ще получи и медал за участие.

Председателят на Българската федерация по лека атлетика (БФЛА) Иван Колев допълни още, че тази година на 15 май се завръща лекоатлетическият турнир "Самарско знаме“ след 4 години прекъсване.

"Турнирът ще бъде определено интересен, тъй като дисциплините, които планираме да присъстват са в полза на атлетите, гонещи нормативи.“- допълни той.

"Следват два национални шампионата за атлети под 18 и 20-годишна възраст. Очаква се участие в състезанията да вземат от 700 до 900 атлети. Националните лагери се предвижда да са отново в Стара Загора, което е от полза за целия град, за клуба и състезателите.“ – каза още Колев.

СКЛА "Берое“ е клуб с дългогодишни традиции в Българската лека атлетика. През всичките години на своето съществуване Берое неизменно присъства в топ 10 на най-успешните лекоатлетически клубове в страната. Тук са се подготвяли и се подготвят много национални състезатели. Клубът провежда тренировки в лекоатлетическия стадион "Берое“ в Стара Загора. В него членуват състезатели от всички възрастови групи. Специализира в спринтовите и скоковите дисциплини, но също така има изявени състезатели на средни и дълги разстояния. В момента в клуба има десет треньори, занимаващи се с повече от 200 състезатели.

Организаторите се извиняват за неудобството, което ще причинят на гражданите поради временна организация на движението по време на състезанието 5К Beroe Road Race.