С церемония за полагането на венци и цветя пред паметника “Защитниците на Стара Загора – 19 юлий 1877 г." и символичния първи камък за възстановяването на града бе дадено начало на празничната програма за 5 октомври, предаде кореспондентът на Радио "Фокус''-Стара Загора. Тържествено бе издигнато Националното знаме на Република България пред сградата на Община Стара Загора.

Празничен водосвет отслужи Старозагорският митрополит Киприан. "Празникът на Стара Загора е памет и дух. Редно е в този ден да отворим душата и очите си, за да видим как нашите предци пренасят с достойнство българския живец – като вечната им опора е в Бога и вярата. Да се вгледаме в топлата пепел на опожарената Стара Загора, за да почувстваме родолюбието и единението им в името на новия бъдещ град, в който живеем днес. И в любовта, която е стоплила студенината, превърнала го в основа на днешната светла и прекрасна перла на България. Честит и благословен празник, Стара Загора!“, каза в словото си пред старозагорци Негово Високопреосвещенство Митрополит Киприан.

"След битката при Стара Загора градът е напълно унищожен. Всички къщи са изпепелени, а хората са избягали, не са имали къде да живеят, но и са опитвали да се спасят. Никой не си е представял, че на това място отново може да има град. Но на 5 октомври 1879 година Алеко Богориди поставя първия камък за възстановяването на Стара Загора. И това е началото на изграждането на модерна Стара Загора – с правите ѝ улици, каквато я виждаме и днес. Въпреки трудностите, проблемите, неволите и несгодите, които срещат, хората тогава са имали волята и решимостта да съградят един хубав и модерен град. Това е моето пожелание днес към всички старозагорци – имайте същата твърдост, решимост, носете в себе си непоколебимия старозагорски дух. Неслучайно птицата Феникс е символът на възкресението на нашия град, на това, че той се издига отново над пепелта, за да грее и да бъде по-хубав отвсякога. Стара Загора е град на липи, прави улици и поети, тя е град и на младите хора. Работете, развивайте се и правете града си още по-хубав“, обърна се към празнуващите на площада кметът на общината Живко Тодоров. Той отправи поздрав и към всички учители, които днес отбелязват своя международен професионален празник.

По традиция, навръх 5-ти октомври, се връчва отличието "Почетен гражданин на Стара Загора“. Тази година негов носител посмъртно е творецът и преподавател доц. Злати Златев. Наградата прие Георги Златев. "Искам да благодаря на всички, които спомогнаха за това решение – на представителството на Съюза на българските художници в нашия град, на екипа на кмета Живко Тодоров, на общинските съветници. Доц. Златев щеше да е много горд. Благодаря на всички ви!“, каза той, приемайки символите на отличието.

По време на официалното тържество Ключа на града от градоначалника на Стара Загора получи кметът на Млада Загора. 11-класничката, възпитаник на Спортно училище "Тодор Каблешков“, Йоана Попова прие с благодарност отговорността да води младите хора на града. "Честит празник, Стара Загора. Пожелавам заедно да градим стабилното бъдеще на нашия град. Където и да бъдем, нека се връщаме у дома. Да бъдем обединени, преминавайки през трудностите на живота“, каза Попова пред съгражданите си. 27-мият кмет на Млада Загора тренира конен спорт и днес отбелязва своя рожден ден.

Специално за празника в Стара Загора са и делегации от градовете Крушевац и Цариброд, Република Сърбия. Представителите на побратимения Крушевац и сръбския Димитровград бяха посрещнати в Община Стара Загора от кмета Живко Тодоров и заместниците му Иванка Сотирова, Красимира Чахова и Милена Желева, както и от директора на Дирекция "Инвестиции и европрограми“ Георги Симеонов и началника на отдел "Административно-стопански дейности“ Боян Даскалов. Гостите се включиха в празничните прояви, а по-късно ще се запознаят с богатото културно-историческо наследство в района.   

Целият ден е изпълнен с празнични емоции и десетки пъстри събития. Малко след официалната част на площада пред Община Стара Загора започна празничен концерт под надслов "От децата на Стара Загора – с любов!". Творчески работилници за деца изпълниха парк "Пети октомври", а концерт на Вокална формация "Светоглас“ в Художествената галерия разкри магията на българската полифония.

От 17.00 часа започва Безплатен градски тур под мотото "Парковете разказват своите истории“. По същото време в парк "Александър Стамболийски“ ще има музикален поздрав от Общински духов оркестър. В старозагорския квартал "Зора“ от 17.30 часа ще има концерт на ОФА "Загоре“. От 18.00 часа, в изложбена зала "Байер“ ще се състои тазгодишното издание на "Есенен салон“ – традиционна изложба на старозагорски художници. От 19.00 часа, на сцената пред Община Стара Загора ще качи Михаела Маринова, заедно с рок групата "Фондацията“.

Няколко спортни събития допринасят за настроението под липите – днес започна Турнир по футбол за деца от 9 до 12 години на игрищата с изкуствена настилка зад Централна поща, стадионите "Берое“ и "Трейс Арена“, както и бе открит Турнир по конен спорт на конната база на Тракийския университет. Градът е домакин на IV Балканиада по спортен бридж, както и на Турнир по спортна стрелба с пневматично и огнестрелно оръжие.

Рени АТАНАСОВА