Стара Загора е с три номинации в престижния Национален конкурс "Сграда на годината“, предаде репортер на Агенция "Фокус". Конкурсът "Сграда на годината“ е създаден през 2002 г. Той е най-популярното и престижно ежегодно събитиe в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата в България. 

Най-популярната туристическа атракция на Стара Загора  - Зоопаркът, е с номинация в престижния Национален конкурс "Сграда на годината“, в категория "Проекти, свързани с развитието на градовете“. За отличието "Награда на публиката“, всеки може да подкрепи изцяло обновената зооградина на следния линк: https://www.buildingoftheyear.bg/bg/uchastnici/proekti-svyrzani-s-razvitieto-na-gradovete/zoopark-stara-zagora. Със своите 70 декара площ и 400 животни, разположен в сърцето на парк "Митрополит Методий Кусев“, Зоопаркът е най-големият в страната извън столицата. Бързо се превърна в обичано място не само за старозагорци, но през топлите месеци привличаше посетители не само от България. Показателни са коментарите на повече от 3200 потребители на Google reviews, които му дават средна оценка 4,5 от 5 звезди. Зоопаркът в Стара Загора е паметник на парковото и градинско изкуство с национално значение. Неговият ремонт постигна не само цялостното му обновяване, но и запазването на хармонията с природата. В реконструкцията бяха използвани изключително естествени материали, като каменни плочи и дървени облицовки.

"Новото озеленяване по алеите е с по-висока концентрация на цъфтящи видове, които да привличат и подпомагат пчелите и така да се стимулира развитието на естествена екосистема. Засадихме цъфтящи увивни растения и храсти около преградните мрежи, свързани към новоизградената напоителна система“, казва арх. Иван Киряков, автор на проекта. Освен това всички елементи на обектите от основите до покрива са хидро- и топлоизолирани, съгласно стандартите за устойчива архитектура. Покривите на сградите са конструирани така, че да могат да бъдат инсталирани на следващ етап фотоволтаични инсталации. Обособена е нова зона за мечки, отговаряща на нормативните изисквания за отглеждането им, става ясно от думите на арх. Киряков.

В същата категория, номинация има и обновения Летен театър, който също се намира в красивия естествен парк "Митрополит Методий Кусев“. Линкът за подкрепа е: https://www.buildingoftheyear.bg/bg/uchastnici/proekti-svyrzani-s-razvitieto-na-gradovete/leten-teatyr-stara-zagora. Архитектурното изпълнение е дело на "Архитект Янулов" ЕООД. Основната цел на проекта е запазването на симбиозата между открития театър и заобикалящата го среда, чрез обновяване и реконструкция на съществуваща сграда и опазване на парковото и градинско изкуство в околното му пространство. За реализацията на този проект са използвани естествени материали, а каменната зидария, характерна за целия парк, се вписва адекватно. Околното пространство представлява зона с амфитеатрално разположени седящи места за публика с голям капацитет. По този начин съоръжението изглежда като неразделна част от парка, а самата конструкция създава илюзията, че изниква по естествен начин от терена, като вписва в себе си наличната растителност. Изградена е пергола, чиято метална конструкция е облечена с алуминиева обшивка с дървесен фладер. Тя покрива сцената и оркестрината, като част от нея е остъклена, а в останала си част е ажурна, което едновременно осигурява защита от метеорологичните условия и позволява свободното преминаване на стволовете на съществуващите дървета. За подобряване на функционалното състояние на сградата са изградени подземни гримьорни и две вкопани подземни тоалетни в близост до северния и южния вход, достъпни и за хора в неравностойно положение.

Друг емблематичен проект, който бе завършен през годината, също е част от националния конкурс. Покритият пазар "Васил Шаханов“ е в категория "Търговски сгради и ритейл паркове“. Подкрепа може да бъде дадена на следния линк: https://www.buildingoftheyear.bg/bg/uchastnici/tyrgovski-sgradi-i-ritejl-parkove/obshtinski-pazar-vasil-shahanov. Проектът е дело на "Архитект Киряков" ЕООД, с ръководители на екип арх. Иван Киряков и арх. Петър Киряков. Преобразяването на сградата я направи атрактивен обществен център със съвременен и оригинален дизайн, чрез развитието на нови функционални, комуникационни и визуални връзки. Беше разширена прилежащата улицата към пазара, изградиха се серия от кръгови кръстовища и пешеходни пътеки, велосипедни маршрути и нови пешеходни мостове над реката. Създаде се нов озеленен площад с водни ефекти, непосредствено пред сградата. Има и прилежащ паркинг с острови от едноразмерна растителност. Партерите на сградата са с монтирани зелени стени – вертикални градини, които пречистват въздуха и създават комфортна градска среда. Обемно-пространственото изграждане на обекта търси символа на взаимодействие на доскоро чужди устройствени зони, които вече се допълват. Естетиката на сградата е минималистичен екстериор в бяло от метални панели със скрит монтаж, вътрешни скрити пешеходни улици и широкоформатна окачена фасада. Сградата следва принципите на енергийно ефективно и без бариерно строителство с максимално улеснен достъп на хора, включително и за хора в неравностойно положение. Конструкцията е видима в интериора, чрез което е постигната визуална и функционална синергия между архитектура и носеща конструкция.

Гласуването се случва посредством въвеждане на валиден e-mail адрес от 1 до 14 декември. Церемонията по връчване на наградите е предвидена за 15 декември.

Рени АТАНАСОВА