В южната част на старозагорския парк "Артилерийски“ вчера бе открита площадка за практикуване на Тайдзицюен - на китайски 太極拳 – "юмрукът на великия предел,  китайско бойно изкуство от вътрешните стилове на УШУ, предаде репротер на "Фокус". То е изградено върху принципите на И Дзин ("Книга на промените“) и философията на Лао Дзъ, изложена в "Дао Де Дзин“. Нарича се "вътрешно бойно изкуство“ поради това, че е основано върху китайската традиция, а не върху "външните“, привнесени будистки традиции, върху които почиват външните стилове на УШУ, например шаолинските.

На официалното откриване на площадката присъства специално Тай дзи цюен Грандмайстор Ян Дзюн, потомък на семейство Ян от 6-то поколение.  Грандмайсторът поздрави за доброто партньорство Община Стара Загора и всички, които имат желанието да практикуват принципите на Тайдзицюен. Той си пожела занапред да има все повече желаещи да бъдат част от изкустния спорт. Гостуването под липите на Ян Дзюн е по покана на първия му български личен ученик и основател на Тайдзицюен центъра на семейство Ян в Стара Загора Тихомир Тодоров.

По време на официалното откриване на площадката - към гостите се обърна ресорният зам.-кмет на Стара Загора  Красимира Чахова. "Пожелавам това пространство съвсем скоро да не може да побере всички желаещи да тренират. Поздравявам Тихомир Тодоров, който вече близо 35 години развива изкуството Тайдзицюен в нашия град. Спортът е инвестиция в нашето здраве. Успех!“, каза зам.-кметът.

Поздрав към тях отправиха още началникът на отдел "Спортни дейности“ Петко Крумов, президентът на Българската федерация по УШУ Стефан Колев, треньорите от  Ян Тай Дзи центрове в Пловдив и София Станислав Багалев и Димитър Тончев, както и Андреян Каравастев, който от 45 години поддържа любовта към този вид бойно изкуство не само в България.  

"Благодаря на Община Стара Загора, както и на всички хора, които са съпричастни със създаването на тази площадка и възможност да практикуваме заедно. Тук ще е мястото, където всеки е добре дошъл да се грижи за своето здраве“, сподели Тихомир Тодоров. Той подчерта, че спортът е подходящ за всяка възраст. Тай – чи подобрява стойката, координацията и равновесието, отпуска напрегнатите мускули и намалява сътресението върху костите и ставите.Тренировките ще се провеждат от 1 май до 30 септември, в дните петък и неделя, от 8.00 до 9.00 часа, а пространството ще е на разположение през цялото време на всички, които имат желание да упражняват своята техника.  

Стара Загора е домакин на семинар на едно от най-древните и най-популярни китайски бойни изкуства. На 22 и 23 април, в зала "Иван Вазов“ Грандмайстор Ян Дзюн преподава 26 позиционната Sinior Form, а на 24 април ще проведе и семинар по ТуиШоу, Бутащи Ръце.

Ян Дзюн е наследник на фамилията, създала Ян Тайдзицюан и разпространила го по света. На петгодишна възраст Ян Дзюн започва да тренира със своя дядо, големият учител и Грандмайстор Ян Дзендуо. След като завършва университета в Шанси през 1989 г., той се заема да помага на дядо си в преподаването на бойното изкуство. Ян Дзюн напуска Китай през 1999 г. и се премества в Сиатъл, САЩ за да развива активно Международната асоциация по Тайдзицюен на семейство Ян. Едно от най-големите му желания е да обедини практикуващите в Китай и на Запад в едно голямо семейство, където въпреки националните граници и междукултурните различия, всички да са свързани заедно чрез любовта си към това изкуство.

Рени АТАНАСОВА