Делегация от Уницеф, начело с Кристина де Бройн, представител на Уницеф в България, и Филип Кори, заместник- регионален директор Уницеф Европа и Централна Азия, заедно с Европейската комисия пристигна на посещение в Стара Загора. Това съобщиха за "Фокус" от местната администрация. Срещата бе във връзка със заключителната Фаза III на пилотния проект от подготвителното действие за Европейската гаранция за детето. Заедно със зам.-кмета на Община Стара Загора Надежда Чакърова и заместник-министрите на труда и социалната политика Надя Клисурска и Наталия Ефремова, която е и национален координатор за ЕГД,  посетиха Център за ранно детско развитие (ЦРДР) и Комплекс за социални услуги за деца и семейства КСУДС в Стара Загора.

В двата центъра, представителите се срещнаха с директорите, които представиха работата на услугите, с родители и техните деца, споделящи своя опит и подкрепата, получена от мобилните екипи. Делегацията бе и на посещение в изнесения офис в кв. "Лозенец", създаден по Фаза III. От пилотния проект.

Заключителната среща с местните партньори по проекта за ЕГД се проведе в х-л "Верея“. На нея присъстваха представители на РДСП, ДСП, ОЗД, РЗИ, РЦПППО, РУО, ЦПЛР, ЦСОП, директори на детски градини, участвали в пилотния проект, на Младежкия общински съвет и млад омбудсман на Млада Загора. Преди официалното откриване на срещата, гостите бяха поздравени с български народен танц от децата от ДГ №5 "Мечо Пух“.

"За мен е чест да бъдем домакини на заключителната работна среща по пилотния проект за ЕГД. Поздравявам всички присъстващи от името на кмета Живко Тодоров за отделените време и усилия. Срещите днес в Стара Загора бяха много ползотворни, виждат се усилията и всеотдайността, които са положени от всички ангажирани страни. Личат си и резултатите от това, обратната връзка от родители и деца е изключително удовлетворяваща за нас. Надявам се и тази работна среща да премине още по-удовлетворяващо и стойностните проекти като този да се развиват все по-обширно в града ни“, приветства в началото на срещата Надежда Чакърова.

Кристина де Бройн, представител на Уницеф в България, сподели впечатленията си от посещението си в града на липите. "Благодаря на Надежда Чакърова за прекрасното посрещане, което имахме в изключителния град Стара Загора. Наистина успяхме да се убедим в красотата на региона, а тук ни доказахте и красотата на българските традиции с танца на прекрасните деца в носии. За мен е чест да съм тук, заедно с една много мащабна делегация от представители на държави-членки на Европейския съюз. Знам, че Стара Загора се нарежда сред най-древните градове на Европа и за нас е впечатляващо да се докоснем до нея. Днес отбелязваме завършека на етапа от прилагането на подготовката за Европейската гаранция за детето. Искам да благодаря и на всички национални партньори, които заедно с нас участваха в прилагането на този проект, както и помагаха  в развитието на социалните услуги. Всичко това демонстрира, че ЕГД ни позволи да постигнем една прецедентна интеграция на услугите, което да е в полза на нашите деца“, каза Кристина де Бройн.

Зам.-министърът Наталия Ефремова даде подробности за координирането на проекта. "Европейската гаранция за детето е относително нова инициатива, която започна по идея на Европейския парламент и беше прегърната от Европейската комисия и започна нейната реализация. Искам да обобщя какво представлява тази гаранция, това е насочване на европейски ресурси и най-вече на вниманието на всички държави членки към проблемите на децата и особено на най-уязвимите такива. Тези, които нямат достъп до основни права, здравеопазване и като цяло до достъпен и достоен начин на живот. В няколко етапа бяха разработени различни мерки за одобрение и те да бъдат развити. Един от етапите – Фаза III беше реализиран в няколко държави с помощта на Уницеф и за наше щастие една от тях е България. В Министерството на труда и социалната политика работихме изключително усилено и последователно да спечелим възможността един от пилотните проекти да се реализира тук, защото ние в годините развиваме доста последователно политиките за децата и почти сме приключили етапа на затваряне на досегашните институции  и разгръщането на алтернативни  нови услуги каквито видяхме днес в Стара Загора и които са напълно безплатни. Предстои да продължим да реализираме това с помощта на европейското финансиране и държавния бюджет, за да бъде възможно да създадем достатъчно условия,  да има информация за това и да бъде възможно най-ефективно за нашите деца“, обобщи Наталия Ефремова.

Срещата продължи с представителите на  местните партньори, които споделиха своя опит от изпълнението на пилотния проект.

В България, Хърватия, Гърция и Италия пилотната програма достигна до повече от 30 000 деца и младежи и 16 000 родители от уязвими групи – деца с увреждания, деца от семейства в неравностойно положение, деца в институции и деца бежанци и мигранти. Те получиха достъп до качествени услуги за образование и грижи в ранна детска възраст, приобщаващо образование и училищни дейности, здравеопазване и здравословно хранене, услуги за семейна подкрепа, грижи и закрила. Почти 3000 професионалисти бяха обучени и подкрепени за предоставянето на качествени услуги и интервенции в рамките на Европейската гаранция за детето.

Рени АТАНАСОВА