“Завръщане" е мотото на експозицията на водещия съвременен български художник, който в своя цикъл платна и работните рисунки към тях се вглежда в митопоетичното време

Градската художествена галерия “Борис Георгиев" - Варна, се готви за откриването на художественият форум "Изкуството като противодействие“, съобщиха организаторите. В рамките на един месец (13.09. – 11.10.2022 г.) ще бъде експонирана изложба от съвременно българско изкуство – живопис, пластика, обекти, инсталации, видеоарт, концептуално изкуство.

Самостоятелни изложби ще представят Станислав Памукчиев и Любен Генов, а в дискусия на тема "Съвременното изкуство днес“ лекции ще изнесат осем изявени български художници и изкуствоведи. Това е второто издание на форума. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура" (https://ncf.bg/bg) по “Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти".

Станислав Памукчиев идва на форума във Варна с голяма самостоятелна изложба живопис, наречена “Завръщане". Авторът представя замисъла си така:

“Изложбата представя цикъл картини "Завръщане“ /2016 г./ и работните рисунки към него. След експериментите с изразните средства, създаването на обекти и пластични инсталации, този нов цикъл голямоформатни картини е завръщане към фигурален метафоричен израз – митопоетика, която изразява и защитава човека в неговото драматично усилие за търсене на път и устойчив смисъл.

 "Завръщане“ не е носталгия по отминалото, а е творческо въставане срещу крайността на изтичащото линейно-историческо време, и обръщане на погледа към изначалното, Свещеното митологично време – безвремие.

"Завръщане“ търси следите на подсъзнателно носена и интуитивно живяна предисторична и ранноисторична-библейска онтология. В програмната ориентация и практика на автора това е пореден опит за "психична археология“, с навлизане в пластовете архетипни съдържания.

Художествен опит за раздвижване на интуицията за сакралното като обсебваща безлика сила, за индивидуалните и колективни ритуали, опазващи свещения смисъл на живота. Изложбата, със своя хуманен патос, иска да завърне човека към самия него, към неговата дълбока същност, към вътрешен "гравитационен“ център на психична и духовна цялост.

Предложената теза се съпротивлява на тоталната секуларизация, груб прагматизъм и комерсиализъм, на рецидивите на масовата култура и загубата на ценностна перспектива в свят без път и посока."

Партньори на ГХГ-Варна в осъществяването на форума "Изкуството като противодействие“ са Съюзът на българските художници, Националната художествена академия, Софийска градска художествена галерия, НУИ "Добри Христов“. Медийни партньори са БНР - Радио Варна, БНТ - Варна, електронните издания за култура “Портал Култура", “Въпреки" и “ArtVarna.net".

Откриването на форума е от 19:00 часа на 13 септември 2022 август на ул. “Л. Каравелов" 1. Изложбите ще бъдат експонирани до 11.10.2022 г.