Трябва да се опитаме да стабилизираме държавата. Това каза пред журналисти в Кюстендил Станислав Балабанов от ПП "Има такъв народ“, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Балабанов коментира започналата подписка за смяна на държавното управление. "Ние питаме обществото, дали са съгласни да се смени системата. Имаме малко повече от 80 дни за да съберем 400 000 подписа и да задължим Народното събрание да инициира такъв референдум. Ако всичко е наред и бъдем част от следващото Народно събрание, ако съберем необходимия брой подписи, най-вероятно ще се ходи на местни избори и ще се гласува за референдум“, каза Балабанов.

По думите му въпросът, който се отправя към българското общество, е зададен по начин, по който се спазва закона. "Ние питаме българските граждани дали искат свикването на Велико народно събрание, което да отвори процедурата по смяна на държавната форма на управление, да преминем към президентска република. Така зададен от нас въпроса е от компетенцията на обикновено народно събрание“, допълни Балабанов.

Според него, ако референдумът е успешен, народните представители ще трябва да разпуснат парламента и да се отиде към свикването на Велико народно събрание. В случай, че те не го направят, президентът също може да го стори. "Това е наше мнение, това за нас е изход. Повече от 53 % от българското общество иска да бъде питано, иска референдум“, заяви Балабанов.

Той коментира, че преди стартирането на подписката е направено социологическо проучване, но направено от агенция извън страната. "Проучването отне време, национално проучване. Излязоха две изключително важни неща. Едното е, че 53 % от българите искат референдум. Второ - 50 % от българите искат президентска република. Повече т половината българи искат президентът да назначава министър-председател и правителство“, допълни Балабанов. Социологическата агенция, след направеното проучване, дава отговор и на въпрос, ако изборите са днес какъв процент ще получи "Има такъв народ“, а именно 8,5 %

"Ще влезем в следващия парламент с достатъчно добро представителство, за да бъдем не заобиколим фактор“, коментира Балабанов. Той посочи, че следващото Народно събрание вече трябва да заработи, защото не са необходими още избори.

Венцеслав ИЛЧЕВ