Станция за телемедицина и помещението в УМБАЛ Бургас, в което е инсталирано оборудването, бяха представени днес пред журналисти. Първата консултация чрез аудио-визуална връзка бе с потребител от Дом за стари хора "Цвета и Анка Върбанови“. Демонстрацията бе наблюдавана от министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, кмета на Бургас Димитър Николов, областния управител проф. Мария Нейкова и директора на УМБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски, предаде репортер на "Фокус". 

"Ако това се случваше през 2020-а година, със сигурност щеше да изглежда много странно и претенциозно. Пандемията като с лупа фокусира проблемите на здравеопазването, особено липсата на добри специалисти и достъпа до качествени консултации. Особено за тези наши пациенти, които са с различни заболявания – възрастни хора, голяма част от които са самотни", каза пред журналисти кметът на Бургас Димитър Николов. Той допълни, че проектът е започнал с 2 мобилни станции, намиращи се в Домашен социален патронаж и в Дома за стари хора.  

"Предстои откриването на обучителен център по телемедицина в Университет "Проф. д-р Асен Златаров“. Това е първа стъпка на този пилотен проект, който Община Бургас осъществява. Това е бъдещето на медицината. Преди месец и половина бях в Израел, телемедицината е във всяка точка на тази държава. Имаме прекрасни изпълнители в България на тази високотехнологична дейност, които използваме", отбеляза д-р Асен Меджидиев.