Срещи с филмови творци от световна величина, награди и много емоции - това могат да очакват зрителите на международния фестивал “София филм фест" тази година. Подробности по темата в “Денят на Фокус" по радио “Фокус" даде Светла Дамянова от организацията на фестивала. Днес започва 28-то издание на този международен кинофестивал.

“Посрещаме специални гости, които представят творбите си. През годините сме имали шанса да кажем “добре дошли" на най-различни киносветила - например Маргарете фон Трота, която посрещнахме вчера. Предстои майсторски клас с нея на 14 март. Джесика Удуърд е тук, Малгожата Шумовска - легендарната полска режисьорка, също е част от фестивала. Алма Илона Пьости, изключително чаровна актриса, популярна от филмите “Туве" и “Падащи листа" също е част от програмата ни", поясни Дамянова.

“Удоволствие за нас е да поканим всички почитатели на киното в Зала 1 на НДК в 19 ч, където се представя лентата на Надежда Косева - “Клопка", посветена на човешкото достойнство и симбиозата ни с природата. “Защото обичам лошото време" на Яна Лекарска също може да бъде видян в международната селекция на фестивала, заедно с “Клопка", разказа Светла Дамянова от “София филм фест".

“Саболч Хайду е начело на журито. Димитър Маринов долита специално от САЩ, за да бъде наш гост. Зорница София, Денис Ру- директор на Европейски филмов пазар в Берлин и режисьорката Тинатин Кайришвили от Грузия, чиито филм “Гражданинът светец" бе номиниран за операторско майсторство от гилдията на американските оператори, ще бъдат жури на фестивала", каза още Дамянова.

В София, Бургас, Варна и Пловдив ще има прожекции в рамките на фестивала. “ Прекрасни дни" на Вим Вендерс препоръчвам на всекиго! За два часа забравяш действителността. Важен акцент са номинираните за LUX - наградата на европейската публика. Възможността да се разпространява европейско кино е изключително важна. Филмите, спечелили отличието, се разпространяват свободно във всички европейски държави. Част от номинираните филми, които можем да гледаме на феста, са “Паднали листа", “20 000 вида пчели", “В димна сауна" са сред номинираните за приза", каза още Дамянова.

Темата на фестивала е “Отворете вратите" към световното кино. Той продължава до 31 март."Документалното кино в последните години бележи възход. То винаги е било много застъпено на световните фестивали. Нашата публика трябва да бъде довъзпитана да възприема такъв тип кино. В селекцията са творби като “1489", “Балканска черна кутия", “Крака във

водата, глава в огъня", “Направи го сам", “Нашето тяло", “Опасна зона", “Четири дъщери", даде подробности за програмата Светла Дамянова.

Виталий Мански ще може да се срещне с публиката във формата “Кафе с автограф", както и Радивое Андрич и Малгожата Шумовска. Специалната награда получава Джесика Удуърд. Още една такава награда се дава на Радивое Андрич. Наградата на Столична община се връчва вече от 10 години. В програмата има и приз на режисьор и за късометражен филм. Има отличени и в документалния, и в балканския конкурс. Тези награди ще бъдат раздадени на 23 март. Тийн конкурсът е за ленти, ориентирани към тийнейджърите - публиката определя победителя", завърши разказа си Светла Дамянова.