По случай 11 май - Ден на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий, Община Сливен и Постоянната комисия по образование, наука, култура и вероизповедания към Общински съвет, организират на 11 май 2023 г., от 11.00 ч. среща на словото и историята в град Сливен.

 

 Този ден се утвърждава през Възраждането като важен ден от празничната система на българите – Ден за почит на светите братя Кирил и Методий - създатели и разпространители на първата ни азбука - глаголицата.  

Тема на срещата е "Да помним, за да бъдем! Взаимното училище в храм "Света София - начало на светското образование в Сливен“. Тя ще се проведе в зала «Май»

 

 В програмата на са включени презентации на клубове към ППМГ "Добри Чинтулов“ и ПХГ "Дамян Дамянов“, беседа от експерти към Регионалния исторически музей "Д-р Симеон Табаков“, представяне бързопис на глаголица и дискусия на тема "Взаимното училище - музей на образованието в Сливен“ .   

 

 Поканени за участие в срещата на словото и историята са представители на Регионално управление на образованието в Сливен, клубове "Памет“ и "Млади възрожденци“, настоятелството на храм "Света София“ и Сливенска митрополия.