Областният управител на Смолян Стефан Сабрутев проведе среща дискусия за перспективите за развитието на планинското земеделие и животновъдство в района на област Смолян. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Смолян. Срещата се организира по инициатива на земеделски стопани от областта, като в нея участие взе заместник министъра на земеделието Георги Събев. На срещата присъстваха заместник областния управител Христо Станчев, земеделските стопани - Банко Кичуков (и управител на "Примона“ ООД), Ангел Христов, Миглена Тризова и Сергей Станчев, от Областен фермерски съюз - Иван Механджийски, Петър Дърмонев и Димитър Чаталбашев, Илия Годев – "Профутурд“ ЕООД, Милкана Йорданова – МК "Родопа милк“, Андрей Андреев – РАКП Момчиловци, Николай Люнчев – експерт човешки ресурси, информационни технологии и животновъд, Станислава Башева от сектор туризъм, директорите на ОД "Земеделие“ - Георги Коджебашев, на ОД на ДФ "Земеделие“ - Георги Попов и на Научния център по животновъдство и земеделие - доц. д-р Цонка Оджакова, координатора за област Смолян на НССЗ - Марияна Неделева и Иван Карабетев от Община Смолян.

"Очакванията са да получим от първо лице актуална информация за развитието на земеделието, да набележим перспективи за нашия район и с общи усилия да се стремим да ги постигаме“, каза в своето встъпление областният управител.

Заместник министър Събев запозна присъстващите с възможностите за подпомагане на секторите "Животновъдство“ и "Растениевъдство“ в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023 – 2027 г., както и специалното финансиране за планинските райони, включително и термина за качество "Планински продукт“.

По време на срещата се постави въпроса за  необходимостта от изграждане на кланица, за да бъде по-успешна реализацията на продукцията. Коментирани бяха проблемите с реализация на земеделската продукция, както и предлагането й на пазара. Повдигнат бе и въпрос за организирането на фермерски пазари, на които производителите да могат директно да представят своята продукция и създаването на условия за регулирането им в системата на общия пазар. Участниците в срещата поставиха и сериозния въпрос със заболяването Рак по картофите, тъй като картофопроизводството е с традиции в региона и е от малкото икономически рентабилни дейности. Според земеделските производители е необходимо държавата да предприеме действия за подпомагане и защита на сектора. Дискутиран бе и проблемът с пасищата и състоянието на горите в областта.

Участниците в срещата се обединиха около идеята, че има необходимост от диференциран подход към планинското земеделие и животновъдството, защото съществуват много аргументи в подкрепа на това, че в планината производството е по-специфично. Трябва да се предприемат стъпки както от фермерите, така и от администрацията, за създаване на база, която да направи планинското земеделие по-привлекателно.