Юбилейна изложба на Пламена Димитрова – Рачева ще бъде открита в Кюстендил, съобщиха за "Фокус“ от Регионалния исторически музей. Изложбата носи името "Преминаване“ и ще бъде представена от 17.30 часа в един интересен исторически обект – Средновековната "Пиргова кула“, чието пространство е превърнато в изложбена зала. Посетителите ще имат възможност да видят  живопис, фотография, SDP, графика, акварел, обекти, които показват творческото развитие и личните преживявания на автора.

За първи път към произведенията представящи проекти от различни периода на автора са включени нейни портрети рисувани от различни художници и снимки от известните фотографи. Пламена Димитрова-Рачева е историк на изкуството, архивист и художник. Завършила Националната художествена академия, има редица специализации и стипендии. Тя е куратор на изложби, автор е на самостоятелни изложби графика и фотография. Участва периодично в международни и национални конференции. Носител е на национални и международни награди за критика и за графика.

Програмата предвижда и лекцията "Морето в мигове на вдъхновение за Владимир Димитров – Майстора и за Николай Лилиев“. Началото е от 18.30 часа в галерията на Майстора.

Венцеслав ИЛЧЕВ