Престижни награди от национален конкурс за превод от испански и френски на български спечелиха две ученички от Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. Деница Прокопиева и Елена Иванова са възпитанички на Профилираната езикова гимназия "Проф. д-р Асен Златаров“. Деница се класира на второ, а Елена – на трето място в състезанието "Иван Иванов“. То се провежда от 2020 година по инициатива на IV Езикова гимназия "Фредерик Жолио-Кюри“ във Варна, чийто директор от 1973 до 1979 година е бил изтъкнатият преводач.

В конкурса се включват ученици от X до XII клас от профилираните гимназии с интензивно изучаване на френски и испански език и има за цел да насърчи младежите да развиват компетентности в изкуството на превода. На участниците се представят текстове – поезия и проза - на съвременни автори. Ученици от Профилираната езикова гимназия " Проф. д-р Асен Златаров“ участват всяка година в конкурса "Иван Иванов“, а сред съорганизаторите са Френският институт в България и Посолството на Кралство Испания у нас. Отличието на Деница Прокопиева е за превод на проза, а на Елена Николова на поезия от испански на български език.

Освен това десетокласничката Станислава Цветкова се пребори за второ и трето място, а единадесетокласничката Калина Стойкова взе поощрителна награда в Осмия международен конкурс по превод "Трансформации“. Инициативата на Филологическия факултет на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий“ се провежда в две направления. В едното са студенти и ученици от България, които превеждат творби на чужди автори от 19 езика на нашия, а в другото - изучаващи българския език в чужбина, които транслират текстове на родните ни творци.