Агенцията по обществени поръчки спря процедурата за почистването на река Марица. Така и вторият опит на кмета Здравко Димитров да подари отново милиони левове чрез директно възлагане на фирма ПИМК, бе спрян. На база осъществения от АОП предварителен контрол е изготвено решение за прекратяване на процедурата, която е на стойност 1,5 милиона лева.

Това съобщиха общинските съветници от ДБ в Пловдив, които вече поискаха оставката на Димитров заради втория опит на градоначалника да заобиколи закона, като елиминира конкуренцията и възложи директно поръчката.

Предишната процедура, обявена на 16 април, 2021-година, беше на стойност 6 милиона лева и беше спряна отново от Агенцията за обществени поръчки след сигнал на ДБ Пловдив, със становище, че за да използва директно възлагане кметът на града не трябва да е бездействал, а той всъщност е правил точно това, припомниха Добромира Костова, Веселина Александрова, Владимир Славенски и д-р Веселка Христамян.

За да пуснат и втората поръчка чрез директно възлагане, при това отново на същата фирма, на 30 септември, тази година, от Община Пловдив без никакво официално оповестяване и без никой да подозира, обявиха "тайно“ частично бедствено положение, заради използването на мотива спешност. Ако действително кметът е искал да почисти реката незабавно, заради опасността от голямата вълна, то можеше да го направи още миналата пролет, като проведе състезателна процедура по избор на изпълнител, а не да бездейства досега и да мисли "гениални“ ходове как да прескочи закона, категорични са от ДБ Пловдив.

След подобни два неуспешни опита е време Здравко Димитров най-накрая да почисти коритото на реката, преди неговото бездействие да доведе до истинско бедствие, каквото сполетя карловските села в началото на септември.

Забавянето на кмета е престъпно за живота и имуществото на пловдивчани. Настояваме река Марица да бъде почистена, призовават съветниците от ДБ Пловдив.