Спортистите на МУ-Варна извоюваха поредния голям успех на Националната универсиада в Стара Загора. В нея взеха участие студенти от 25 висши училища в 16 вида спортни дисциплини.

За втора поредна година резултатите на Медицински университет – Варна са най-добрите в спортно отношение в България, отстъпвайки единствено на Националната спортна академия. Спортистите на варненското висше училище спечелиха общо 43 медала, сред които 12 златни, 15 сребърни и 16 бронзови отличия.

Отборът по плуване затвърди хегемонията си в плувния басейн. В отборното класиране мъжете са шампиони, жените са втори и МУ-Варна е на първо място в комплексното класиране.

Мажоретният отбор се превърна в сензацията на Универсиадата. Това беше първо състезание за момичетата и момчетата. Комбинациите им впечатлиха съдиите със своята акробатична трудност. Ансамбълът стана студентски шампион на България с голямата формация и завоюва още две втори места на соло и дует.

За първи път МУ-Варна се включи и в състезанията по спортно катерене. Петър Атанасов от I курс "Дентална медицина“ спечели в изкачването за бързина с рекорд на стената и стана първи в надпреварата за трудност.

Тенисистите на маса за пореден път доказаха, че са едни от най-добрите в страната и завоюваха две първи, две втори и едно трето място.

Тенисистите също защитиха честта на МУ-Варна. Те спечелиха второ място в отборното класиране при мъжете и трето място при жените.

Кикбоксьорите бяха окичени с най-много медали и въпреки тенденциозното съдийство,  се завърнаха с 4 сребърни и 10 бронзови медала.

Женският хандбален отбор е на второ място, а футболистите ни са трети.

В царицата на спортовете – леката атлетика, също завоювахме едно второ място на скок височина жени и трето място в дисциплината хвърляне на копие за мъже.

Волейболните ни отбори се представиха достойно и се класираха на 5-ти при жените и 7-ми при мъжете.

"Да постигнеш успех не е лесно, но да го затвърдиш е наистина трудно. Това постижение е огромна гордост не само за Университета, но и за града ни. Надявам се да бъде оценено и изказвам своите благодарности на Ръководството на МУ-Варна и Студентски съвет“, каза доц. Жулиета Виденова – ръководител на Катедрата по физическо възпитание и спорт в МУ-Варна. Тя благодари също на колегите си от Катедрата за професионализма и енергията, които влагат в работата си и най-вече на студентите, които направиха така, че Медицински университет – Варна да е фактор в българския университетски спорт и с който всички трябва да се съобразяват.