Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев награди спортист №1 на Асеновград за 2022 г. На официална церемония отличия за своите постижения получиха най-добре представилите се спортни деятели. Призът "Спортист на годината“ тази година отиде при шахматиста Иван Чепаринов. Награда получи неговият баща и треньор Неделчо Чепаринов. Той благодари от името на гросмайстора на всички, които са го подкрепили и са му гласували доверие. Кметът д-р Грудев поздрави победителя и сподели: "Има една приемственост във фамилията на семейство Чепаринови. И Иван, и неговата съпруга Антоанета прославят Асеновград не само в България, а и по целия свят. Здраве и успех!“. Иван Чепаринов е бронзов медалист от Европейското индивидуално първенство по шахмат за мъже в конкуренцията на 316 участници от 39 държави. Така той спечели квота за Световната купа, която ще се състои през 2023 г. Иван Чепаринов е златен медалист на "първа дъска“ в Турската супер лига, в Испанската първа дивизия и шампионатите на Република Хърватска и Исландия, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Освен кметът на общината д-р Христо Грудев, призове на отличените спортисти бяха връчени и от зам.-кмета по хуманитарни дейности инж. Петър Петров, от председателя на Общинския съвет в града Драгомир Георгиев, от директор Дирекция "Хуманитарни дейности, проекти и сътрудничество“ Живка Георгиева и от главения експерт в спортния отдел Георги Златев. Бяха подготвени и специални награди. Те бяха връчени от изявени спортни легенди – ветерани, които са защитавали името на Асеновград в различни спортове в годините назад. А именно: Васил Господинов (щангист, неколкократен носител на титлата "Спортист №1 на Асеновград“ с множество високи спортни постижения); Йордан Митков (олимпийски и европейски шампион по вдигане на тежести); Кирил Трендафилов (състезател и треньор по кану-каяк, бивш кмет на общината и председател на Общински съвет).

Ето и какви отличия бяха връчени на официалната церемония в Асеновград: 1. Иван Чепаринов – шахмат; 2. Никол Харизанова – киокушинкай; 3. Мариан Балабанов – киокушинкай карате; 4. Катерина Бейчева – таекуон-до; 5. Тодор Чилингиров – кану-каяк; 6. Джейхан Идриз – карате киокушин; 7. Антоанета Стефанова – шахмат; 8. Татяна Каварджикова – кану-каяк; 9. Васил Чилингиров – кану-каяк. 10. Александра Иванова – карате киокушин; "Спортист на годината – изборът на асеновградчани“ – Ферхад Рашидов (тенис на корт); "Специална награда за спортно дълголетие“ – Димитър Касабов (кану-каяк); "Треньор на годината“ – Димитър Илиев; "Отбор на годината“ – ФК "Шипка Старс“, набор 2011 г.; "Спортно събитие на годината“ – Международен ултрамаратон "Персенк Ултра 2022 г.“ "Футболист №1 на Асеновград“ – Тодор Тодоров; "Най-перспективен млад състезател за 2022 г.“ – Александра Иванова. Почетен плакет получи и кметът на общината д-р Христо Грудев. Наградата му бе поднесена от шампиона по борба Димитър Кумчев – Треньор и създател на СК "Димитър Кумчев“. Той връчи приза с признателност за всичко, което се прави за спорта и обновяването на спортната база в общината през последните 3 години. С Плакет "Асеновград“ посмъртно бе удостоен Васил Чилингиров – легендарен асеновградски състезател и треньор по кану-каяк. През декември 2022 г. се навършиха 30 години от кончината му. Плакетът връчи на неговите съпруга и наследници кметът д-р Христо Грудев в израз на признателност за приноса му в развитието и популяризирането на спорта в Асеновград. "Цялостен дългогодишен принос в областта на спорта в община Асеновград“ – Георги Златев, главен експерт в спортния отдел на общината.

В края на церемонията д-р Грудев пожела на всички, занимаващи се със спорт, да са здрави и им благодари за труда и усилията, които полагат в името на Асеновград. "Резултатите на нашите спортисти, техните воля, хъс и непримиримост са гордост за всички нас. Затова ние трябва да ги ценим и подкрепяме. Но това не са просто награди. Те са заслужени от спортистите от различните спортни дисциплини. Те са заслужени от треньорите на отборите. Те са заслужени от голямата подкрепа на родители, близки и приятели, които влагат сили, умения и най-вече вяра в техните успехи. Благодаря на всички за усилията, които полагате и възпитанието, което давате на децата на града в областта на спорта. В мое лице винаги ще имате партньор. Благодаря за всичко, което правите за нашия град!“, каза в заключение кметът.