"Спортът е универсален език за дипломация и изграждане на връзки между народите“ каза по време на откриването на турнира Кирил Нинов, координатор на благотворителния турнир за дипломати на Дружеството за ООН в България Ambassadors’ League, който се проведе на терените на Националната футболна база "Бояна“ вчера в София, съобщиха от пресцентъра ДООНБ. Мотото на тазгодишното издание е "End racism. Build peace".

"Приветствам каузата на тазгодишното издание на турнира, която има за цел масовото разпространение на правата на човека и популяризирането ѝ чрез спорта с участието на дипломатически мисии, български институции и неправителствени организации.“ Това бяха част от думите на министъра на младежта и спорта Весела Лечева в поздравителния ѝ адрес по повод традиционния турнир.

Инициативата се проведе в рамките на продължаващото сътрудничество между Българския футболен съюз и Дружеството за ООН в България. Двете организации обединяват усилията си за популяризиране на спорта като средство на дипломация за постигане на мир.

"Щастливи сме, че отново имаме шанса да проведем турнира. В духа на спорта за развитие и мир пожелаваме на всички да завършим деня с положителна емоция и изградени приятелски взаимоотношения“, пожела Ралица Диканска, председател на Младежката секция на Дружеството за ООН в България.

В благотворителната надпревара тази година участваха 6 отбора, представители на дипломатическите мисии у нас, както и представители на офисите на международни и неправителствени организации в страната. Приз за първо място спечелиха Студентската асоциация за изследване на международните отношения. Почетната стълбица допълниха отборите на Иран и Турция. В духа на спортсменството призове получиха и отборите на Грузия, Върховния комисариат на ООН за бежанците в България и Дружеството за ООН в България.