Все по-често автобусите и спирките във Варна стават жертва на агресивни прояви от страна на вандали, които системно чупят и замърсяват съоръженията, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Варна. От общинско предприятие ТАСРУД във Варна предоставиха и справка за броя на машините за продажба на билети и валидиращи устройства, които са били потрошени през изминалите месеци.

От началото на годината вандали са потрошили 32 дисплея на машини за продажба на билети, които са монтирани, както на спирки, така и в превозните средства.

Много по-голям обаче е броят на разбитите валидиращи устройства – 152. Проблемът в този случай е, че хората с предплатени карти не могат да ги валидират и на практика пътуват без билет.

Наред с това има и 20 счупени информационни табла, които показват разписанието на автобусите.

Щетите по машините се покриват от застрахователите, но въпреки това дискомфортът за  пътниците си остава.

Освен това, редовно вандали чупят стъклата на спирките, а причината за тяхната агресия спрямо съоръженията остава неизяснена за околните.

По отношение на нередовните пътници от ТАСРУД споделят, че това не е изолирано явление, а дори напротив – констатирането на нередовни пътници без билет се констатира от контролите ежедневно. Глобата за заловен пътник без билет е 30 лв., но колко от тях я плащат, не става ясно.

Десислава ВАСИЛЕВА