На 5 декември, в хода на специализирана операция на територията на ж.к. "Лагера" в София, автопатрул на Шесто РУ забелязал трима мъже да влизат в пререкания с гражданин и да бягат. Полицаите действали незабавно и след кратко преследване групата била задържана - двама от униформените, а третият - от гражданина. При залавянето мъжете направили опит да изхвърлят част от носените вещи. В хода на последвалата проверка било установено, че те са от активния криминален контингент "домови кражби", с множество криминалистически регистрации и осъждани за кражби, известни в ъндърграунд средите с прякорите "Испанеца", "Иляка" и "Кокича". 

В хода на проведените действия е изяснено, че малко по-рано, придружаван от майка си, мъжът видял тримата, натоварени с раници и чанти, да излизат от жилищна кооперация. Направило му впечатление, че са непознати за района и ги попитал какво търсят. Вместо отговор те избутали жената и побягнали. При последвалите обиски от тях са иззети множество накити, парични суми в различни валути и инструменти за преодоляване на заключващи механизми, за притежанието на които не дали смислено обяснение. В рамките на разследването са извършени претърсвания в няколко жилища на територията на столицата, където са намерени и иззети множество вещи, в това число бижута, часовници и предмети подпомагащи престъпната им дейност.  За част от намерените накити към момента не е установено от къде са отнети.

След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура, задържаните са привлечени като обвиняеми за престъпление по чл.195 от НК. Наложени са им мерки задържане под стража“ за срок до 72 часа.