В Международния ден на детето представят "Спящата красавица" на сцената на старозагорския Летен театър в парк "Митрополит Методий Кусев" в Стара Загора, предаде репортер на "Фокус". Началото ще бъде поставено в 11.00 часа. Хореографията е на балетните артисти Ивелина Николова, Богдана Сергеева, Александър Марков, Калин Любенов, които танцуват в "голямата" версия на балета.  Адаптацията на текста и режисурата са на Йова Петкова. Красивите костюми, създадени специално за този спектакъл, са на Теодора Джамбазова, автор на костюмите във всички постановки на студията.

"Искате ли да видите как Спящата красавица се е смалила и е станала дете, което танцува досущ като истинска балерина? Може ли един цял спектакъл, който сте гледали на сцената на Държавна опера-Стара Загора, изпълнен даже с оркестър на живо, да се смали и стане като спектакъл в приказна музикална кутия? Да, всичко може!", казват организаторите.

В "малката" версия на балета ще участва и Вокалната група към Детско-юношеската студия за опера и балет. За да е още по-интересно, младите артисти ще пеят и ще разказват историята – една от вечните приказки на детството. Текстът на песните е на Боряна Петрова, а вокални педагози са Инна Андреева и Боряна Петрова.

В представлението гениалният церемониалмайстор Каталабют ще приветства публиката в света на крале и кралици, придворни и прислуга, и разбра се -прекрасни феи.

Една грешка ще изправи героите ни пред изпитание. На кръщенето на малката принцеса Аврора, дългоочакваното дете на кралската двойка, Каталабют е забравил да покани фея Карабос! Ще успее ли кръстницата на Аврора -фея Люляк, да успокои отмъстителната Карабос или съдбата на кралството ще е обречена завинаги?

И да знаете, и да не знаете края на приказката, ще ви бъде безкрайно интересно да присъствате на представлението на младите таланти от ДЮСОБ при Държавна опера-Стара Загора! Твърдението ни е гарантирано от техните талант, страст и любов, с която подготвиха балета-приказка "Спящата красавица".

Рени АТАНАСОВА