По-рано тази седмица русенската полиция проведе поредната планирана специализирана полицейска операция за ефективно противодействие на престъпността, опазване на обществения ред, подобряване на пътната безопасност и осигуряване на полицейско присъствие в уязвими райони на територията на областния град и населените места в зоната на отговорност на ОДМВР - Русе. В нея участваха екипи от всички подразделения на ОДМВР - Русе, служители от Регионална дирекция по горите – Русе и Агенция "Митници“ - Русе. 

В хода на операцията са проверени 741 лица, 531 МПС, съставени са 70 акта за установяване на административни нарушения и 176 фиша. Издирени са 3 лица, обявени за издирване, установени са извършителите на 28 престъпления и 2 други законови нарушения, като за срок до 24 часа по ЗМВР са задържани 12 от тях. Проверени са 15 пункта за черни и цветни метали, 21 заложни къщи, 7 автосервизи и автоморги, 10 питейни и увеселителни заведения, 23 търговски обекта. Съвместно с други органи са съставени 8 акта за установени административни нарушения и констативни протоколи. Съставени са 9 предупредителни протокола на лица - на основание чл. 65 от ЗМВР. 

При операцията са разкрити извършителите на 28 престъпления, като са образувани 9 досъдебни производства по общия ред и 4 бързи производства. Регистрирани са общо 22 заявителски материала за престъпления от общ характер, съобщи ОДМВР-Русе.

Иззети са 60 литра алкохол и около 2 килограма нарязан тютюн, а в частен имот е открито и техническо съоръжение, предназначено за производство на алкохол, в нарушение на законовия ред. Екипите на районните управления в областта, извършвали съвместни проверки с представители на РДГ – Русе, са констатирали и 4 случая на незаконно придобиване и/или съхранение на дървесина от горските фондове в различни населени места.

При полицейските действия са установени извършителите на 14 различни кражби и други посегателства: трима са уличени в кражби на мобилни телефони; други двама от с. Горно Абланово в кражба от имот в с. Екзарх Йосиф; мъж от Бяла по случай с нарязани гуми на автомобил; мъж от с. Дебелец е заловен за кражба от машина за напитки и хранителни продукти в с. Долна Студена; 32-годишен мъж в съучастие със сина си за извършена кражба на вещи от имот в гр. Две могили; две непълнолетни момичета са уличени, че в условията на продължавано престъпление, в кражба на общо 5 скъпи парфюма от дрогерия в Русе; мъже на 34 и 40 г. от Русе също са установени като извършители на кражба от търговски обект в Русе, откъдето са отнели козметика на стойност около 250 лв.; заловена е и извършителка на джебчийска кражба.

В рамките полицейските действия, служителите на ОДМВР – Русе са установили още и 6 случая, касаещи престъпления свързани с наркотици. Открили са 48-годишен мъж, нанесъл побой на възрастен жител на с. Щръклево, както и 28-годишен русенец, който като клиент нанесъл удари на таксиметров шофьор в Русе.