На територията, обслужвана от ОДМВР-Русе, вчера се проведе специализирана полицейска операция за противодействие на конвенционалната престъпност, на престъпленията, свързани с изборното законодателство и политическите права на гражданите, опазване на обществения ред и подобряване на пътната безопасност.

В рамките на операцията служителите на ОДМВР - Русе работиха паралелно на територията на различни населени места в областта. В действията се включиха служители с полицейски правомощия от всички подразделения на ОДМВР-Русе: от 6-те РУ в областта, от секторите за противодействие на криминалната и икономическата престъпност, охранителна и териториална полиция, пътна полиция, както и екипи от Зоналното жандармерийско управление - Русе.

В хода на провежданите действия в рамките на операцията служителите на ОДМВР - Русе са започнали работа по изясняването на 10 сигнала за закононарушения, по които са образувани 4 досъдебни производства и 6 преписки. Проверени са 96 обекта – магазини, заложни къщи, обменни бюра, пунктове за метали, автокъщи и морги и т.н. Извършени са проверки на 261 лица, както и на 512 моторни превозни средства и водачите им.

Профилактирани са още и 102 лица - от активния криминален контингент; други представляващи интерес за разследване на престъпления; както и такива, за които са постъпвали сигнали с данни за нарушения на политическите права на гражданите и изборното законодателство. Задържани са 5 лица и 1 е издирено. Съставени са 8 акта и 52 фиша за констатирани нарушения по ЗДвП, издадени са 5 предупредителни протокола по ЗМВР.